ZIUA de GHEORGHENI. Cartierul verde are şi nuanţe gri: mizerie multă şi câini în locurile de joacă pentru copii

ZIUA de GHEORGHENI. Cartierul verde are şi nuanţe gri: mizerie multă şi câini în locurile de joacă pentru copii
Campania "Cartierul meu" a ajuns luni, 25 august, în cel mai verde cartier al oraşului. Reporterii ZIUA de CLUJ au stat de vorbă cu locuitorii din Gheorgheni pentru a observa viaţa de zi cu zi în cartier, gradul de confort şi pentru a afla care sunt problemele întâmpinate în zonă.

Campania "Cartierul meu", iniţiată de ZIUA de CLUJ şi ziuadecj.ro, a ajuns în Gheorgheni, acolo unde reporterii ZIUA de CLUJ au stat de vorbă cu locuitorii din zonă, pentru a afla care sunt problemele pe care aceştia le întâmpină zi de zi. După ce săptămânile trecute echipa ZIUA de CLUJ a stat de vorbă cu locuitorii din Mănăştur, cu cei din Mărăşti şi cu cei din Zorilor, a venit de această dată rândul clujenilor din Gheorgheni să fie ascultaţi şi să împărtăşească problemele de care se lovesc zi de zi în cartier.

După ce în cursul dimineţii de luni, 25 august, echipa ZIUA de CLUJ a stat de vorbă cu locuitorii din Gheorgheni, reporterii au pornit pe urmele nemulţumirilor semnalate de aceştia şi au cutreierat străzile din Gheorgheni, pentru a observa problemele care le dau zilnic bătăi de cap cetăţenilor din zonă. Mizeria la tot pasul, orarul mijloacelor de transport în comun, prezenţa cerşetorilor în staţiile de autobuz şi parcările neregulamentare par a fi principalele puncte negative ale cartierului.

Oaza de verdeaţă a Clujului, cartierul Gheorgeni, este al doilea cartier înfiinţat în Cluj, în anii 60. Locuitorii din el se arată mulţumiţi de zona în care stau, însă micile probleme nu lipsesc nici de aici. O problemă semnificativă în cartier o reprezintă gunoaiele. Pe lângă faptul că pubelele sunt pline ochi, oamenii ajung să depoziteze deşeuri pe o rază mai largă din apropierea containerelor. Acesta pare a fi un aspect care îi deranjeză pe majoritatea locuitorilor din Gheorgheni. Aceştia sunt nemulţumiţi de modul în care se prezintă cartierul din punct de vedere al curăţeniei şi se plâng de mizeria dintre blocuri, de murdăria care se găseşte în zona pubelelor de gunoi, dar şi de curăţenia stradală care ar putea fi îmbunătăţită, după cum menţionează ei. Iată ce spun locuitorii:

"Ar fi bine dacă ar fi curăţenia mai mare, pe stradă şi la pubele. Ar fi bine să se rezolve această problemă definitiv. E dezastru. Chiar acum am fost aici în spate, e un miros insuportabil. Pe lângă adunarea gunoiului, pubelele ar trebui spălate măcar o dată pe lună, mai ales acum în timpul verii e dezastru."

"E incredibil de mizerie, ar trebui să se facă ceva. Pubelele de gunoi sunt pline ochi şi dau pe afară, în jurul lor e dezastru. Seara e plin de romi, încep să scotocească în gunoaie, caută mâncare, fac o mizerie foarte mare în jur. Te sperie să vezi ce rămâne în urma lor."

"E groaznic aici. În fiecare noapte, la ora două-trei, vin aici romii şi se apucă de căutat în gunoaie. Asta se întâmplă de mult timp, nu e o noutate pentru noi. Nimeni nu face nimic, nu se ia nicio măsură şi scenariul se repetă în fiecare zi. Uitaţi cum e aici, e o mizerie de nedescris."

Locuitorii din cartier se mai plâng şi de faptul că, aparent, proprietarii de câini îşi scot la plimbare patrupedele în locurile de joacă pentru copii, fără a strânge mizeria făcută de acestea, fapt ce creează neplăceri.

"Probleme avem cu plimbarea câinilor în spaţiile pentru copii, în spaţiile de joc. De multe ori oamenii îşi plimbă câinii pe acolo şi în urma lor rămâne multă mizerie pe care nu o strânge nimeni. La punctele de unde se adună gunoiul, la noi spre exemplu e dezastru, murdărie mare, gunoaie pe jos, vin câini, vin romi şi scot afară gunoiul."

Cel mai verde cartier clujean cuprinde, spre bucuria locuitorilor, mai multă vegetaţie, mai multe spaţii verzi, parcuri şi locuri de joacă pentru copii. Cea mai mare atracţie a Cartierului Gheorgheni este probabil zona lacului situat în imediata apropiere a centrului comercial, zonă care a fost amenajată în anul 2013. La numai câţiva zeci de metri depărtare se află celălalt lac, care nu a avut încă şansa de a fi amenajat la cele mai înalte standarde. Chiar dacă există o iniţiativă în acest sens, deocamdată locul nu este amenajat şi nu este exploatat la adevărata valoare a acestuia.

"E bine că sunt multe spaţii verzi, parcuri şi acolo în parcul de la mall e foarte frumos amenajat. Ar fi foarte bine pentru toţi clujenii, nu doar pentru cei din Gheorgheni, să fie amenajată întreaga zonă Între Lacuri, să se amenajeze integral atât cele două lacuri cât şi zona dintre ele."

O altă problemă pe care locuitorii o sesizează este modul în care circulă mijloacele de transport în comun. Nici orarele şi traseele respectate de autobuze şi troleibuze nu sunt pe placul celor din Gheorgheni. Aceştia îşi doresc legături directe cu anumite cartiere clujene, dar şi curse care să circule mai des. 

"E un cartier frumos, sunt spaţii verzi, multe magazine, nu e prea aglomerat, însă avem şi mici probleme. Spre exemplu transportul în comun. Nu avem autobuze care să circule direct până în Zorilor sau până în Grigorescu. Avem de schimbat două trei autobuze dacă vrem să ajungem în aceste locaţii şi în felul ăsta pierdem şi timp şi bani."

"E o problemă cu transportul în comun. Sunt anumite autobuze, 3-ul spre exemplu, care circulă mult prea rar. Şi ar mai trebui şi legături spre alte cartiere clujene, că nu sunt peste tot. În rest e bine, e un cartier mare, unul din cele mai vechi cartiere ale oraşului şi ar trebui să ne mândrim cu el."

Şi aglomeraţia de maşini creează neplăceri în anumite zone din cartier: cea din jurul sediului de Poliţie Rutieră, dar şi pe aleile Băiţa şi Bizuşa, după cum spun clujenii.

"E bine, sunt multe spaţii verzi, există numeroase magazine, nu avem nimic de zis. Sunt multe aspecte care trebuie îmbunătăţite şi la care trebuie lucrat. Spre exemplu multe maşini sunt parcate aiurea şi prea puţine locuri de parcare, dar numai în anumite părţi ale cartierului, nu putem spune că e o problemă generală. Ne deranjează şoferii care îşi parchează maşinile pe trotuar de nu ai loc nici să treci."

Pe de altă parte, mulţi dintre cei care locuiesc în Gheorgheni sunt mulţumiţi de viaţa pe care o au în cartier, de confortul de care dispun şi declară că nu ar schimba aproape nimic. Printre caracteristicile pozitive ale cartierului, clujenii ne-au enumerat multitudinea spaţiilor verzi disponibile, existenţa pieţelor, a magazinelor, a băncilor, a dispensarelor medicale.

"Îmi place aici. E un cartier mai liniştit, nu se compară cu agitaţia din Mărăşti sau Mănăştur. E bine că avem de toate, magazine, piaţă agroalimentară, bănci, mall, centre de fitness. Poţi foarte bine să plăteşti facturi, să faci cumpăraturi, nu trebuie să mergi în centrul oraşului ca să îţi rezolvi problemele. Bineînţeles, ca peste tot avem şi mici probleme, dar se pot rezolva, e bine. La curăţenie ar mai fi de lucrat."

"E bine, e un cartier mare, care ne oferă tot confortul necesar. Nu prea avem lucruri de care să ne plângem, noi suntem mulţumiţi."

Vă invităm pe fiecare dintre voi să vă alăturaţi demersului ZIUA de CLUJ şi ziuadecj.ro şi să ne trimiteţi mesaje, fotografii, imagini video şi comentarii în care să semnalaţi problemele pe care le întâmpinaţi în cartiere la adresa redactie@ziuadecj.ro

Comenteaza