Streinu-Cercel, demis de la preşedinţia comisiei anti-COVID

Streinu-Cercel, demis de la preşedinţia comisiei anti-COVID

Medicul Adrian Streinu-Cercel a fost înlocuit din funcţia de preşedinte al Comisiei pentru managementul clinic şi epidemiologic al COVID-19, informează Ministerul Sănătăţii.

"Conducerea Ministerului Sănătăţii a decis modificarea Comisiei pentru managementul clinic şi epidemiologic al COVID 19 prin introducerea mai multor specialişti în boli infecţioase, cardiologie, epidemiologie, hematologie, precum şi înlocuirea prof. dr. Adrian Streinu Cercel din funcţia de preşedinte al acestei comisii", afirmă sursa citată într-o informare transmisă joi.

Înlocuirea din funcția de şef al Comisiei de management clinic şi epidemiologic al Covid-19 a prof. Adrian Streinu-Cercel a fost anunțată și de ministrul Sănătății Nelu Tătaru.

„Domnul profesor Streinu-Cercel era membru al Comisiei speciale anti-COVID, era chiar preşedinte, Noi avem discuţii, sunt propuneri, chiar şi aceste propuneri le gândim, dar n-am putut să fiu de acord cu dânsul, de asta am spus gândim şi oportunităţi, protejăm persoanele vârstinice, dar nu pot fi de acord. Aparitia acelui plan de vacanţă n-a făcut decât să extrapoleze anumite gânduri. De altfel, decizia a fost de a-l demite din funcţia de preşedinte al acestei comisii şi i-am comunicat şi dânsului acest lucru, Comisia Ştiinţifică de la nivelul Ministerului, nemafăcând parte şi nemaifiind nici preşedinte”, a spus Nelu Tătaru, citat de Mediafax.

În locul acestuia, la conducerea Comisiei va fi numită Adriana Pistol, şefa IPSP, a precizat ministrul Sănătăţii.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a catalogat, marţi, drept „inacceptabil” planul lui Adrian Streinu-Cercel, spunând că în ţara noastră nu vor fi impuse măsuri totalitare.

„Într-un astfel de plan cineva propunea de exemplu, o măsură aberantă, altfel nu pot să îi spun, cum că persoanele peste 65 de ani să fie carantinate, ba chiar să fie luate de acasă şi duse într-o anumită zonă de carantină”, a spus Ioahnnis.

„Astfel de planuri prost gândite şi prost prezentate nu fac decât să inducă panică în populaţie şi panica este ultimul lucru de care avem nevoie”, a mai spus preşedintele.

În proiectul propus de Adrian Streinu Cercel apare o nouă categorie de risc, şi anume 40-65 de ani. Bătrânii ar trebui să mai stea izolaţi încă 12 săptămâni.

Pentru categoria de 65 de ani măsurile imediate propuse de şeful de la „Matei Balş” sunt „izolarea la domiciliu pentru următoarele 12 săptămâni – indiferent cum se cheamă domiciliu (casă proprie, relocare într-o casă liberă sau relocare instituţionalizată), susţinerea acestor persoane, respectând cu stricteţe măsurile de distanţare socială, pe toată această durată”.

Potrivit documentului, „susţinerea va fi efectuată fie de rudele directe, indirecte fie de autorităţi şi cu ajutorul ONG-urilor”, iar monitorizarea să fie realizată de poliţia locală şi autorităţile locale.

Pentru noua grupă de risc apărută, cei între 40 - 65 de ani, proiectul lui Cercel prevede „izolare totală” acolo unde este posibil (în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie, respectiv acolo unde se poate lucra de acasă) şi decalarea programului de lucru astfel încât să înceapă munca la 7.30.

Comenteaza