Situaţia familiilor mutate de pe Coastei lângă groapa de gunoi a Clujului, într-un documentar la Bucureşti

Situaţia familiilor mutate de pe Coastei lângă groapa de gunoi a Clujului, într-un documentar la Bucureşti
Situaţia familiilor evacuate în decembrie anul trecut de pe strada Coastei şi mutate lângă groapa de gunoi Pata Rât face obiectul unui documentar care va fi analizat marţea viitoare la Centrul de Introspecţie Vizuală din Bucureşti.

Prezentarea va fi urmată de o dezbatere pe tema "Managementul de succes: Biserica Ortodoxă Română şi Statul", după ce pe o parte a terenului elibarat urmează să se construiască un campus teologic.

La Pata-Rât mai locuiesc în acest moment alte două comunităţi de romi: una dintre ele - Dallas - aflată la câţiva metri de cea mutată în 2010, iar cealaltă - Cantonului fără număr, situată în vecinătatea căii ferate. "Pe terenul de pe strada Coastei, de unde au fost mutate cele 76 de familii, urmează să se construiască un campus teologic și alte construcții necesare Bisericii, care vor fi gata până în anul 2014. Primăria Cluj-Napoca a dat acest teren Bisericii Ortodoxe Române şi Facultăţii de Teologie, în schimbul unui alt teren - un parc - deţinut de BOR. Discriminarea prin marginalizarea şi segregarea unor comunităţi vulnerabile nu este un fenomen accidental, ci devine o constantă a unui comportament de ''igienizare socială'' din ce în ce mai des întâlnit in Romania", spun cei care au realizat setul de interviuri.

 

După ce în luna mai a acestui an Mihaela Michailov și Farid Fairuz au fost martori la procesiunea de sfințire a pietrei de temelie a viitorului Campus Teologic de pe strada Coastei, în octombrie, toți artiștii implicați în proiect au realizat o serie de interviuri cu cei implicați în cazul Pata-Rât. Aceste interviuri stau la baza filmului "Prea-fericiţii din groapa de gunoi" și vor constitui un material de lucru pentru viitoare proiecte socio-artistice.

Prezentarea filmului face parte din proiectul subRahova-Pata Rât, un proiect al Asociației culturale Solitude Project, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și realizat în parteneriat cu Centrul Național al Dansului București, Veioaza arte și Asociația Colectiv A.

Etichete
Comenteaza