Se fură mașini "ca-n codru"! Ce au constatat polițiștii de frontieră

Se fură mașini "ca-n codru"! Ce au constatat polițiștii de frontieră
| Foto: Politia de Frontiera

Poliţiştii de frontieră au făcut o analiză, după primele şase luni ale acestui an, atât în punctele de frontieră, cât şi în zona de competenţă, privind numărul autovehiculelor descoperite ca fiind furate.

Potrivit Poliţiei de Frontieră, în primul semestru al anului 2023, fie în intervenţii punctuale, fie în cadrul unor acţiuni de amploare, poliţiştii de frontieră au descoperit 120 de mijloace de transport care erau semnalate în baza de date, de către diverse state din Uniunea Europeană, ca fiind bunuri căutate pentru confiscare. Numărul mașinilor asupra cărora există suspiciune de furt este în creştere cu 52% faţă de intervalul similar al anului anterior. Cele mai multe sunt autoturisme înmatriculate în diverse ţări, microbuze ori camioane.

Dintre acestea, 103 sunt autoturisme, 6 camioane, 6 microbuze, 3 motociclete şi 2 remorci, mijloacele de transport suspecte a fi furate fiind cu aproximativ 52% mai multe comparativ cu perioada similară din anul trecut, când au fost descoperite 79 de mijloace de transport căutate în vederea confiscării. Persoanele implicate în această activitate ilicită sunt cetăţeni bulgari, iranieni, libieni, letoni, moldoveni, olandezi, sârbi, turci, unguri, români şi ucraineni.

Astfel, în perioada analizată, poliţiştii de frontieră din cadrul PTF Borş II, judeţul Bihor, au avut suspiciuni cu privire la un transport de utilaje agricole din Germania şi Belgia, mărcile John Deere şi Deutz Fahr, pentru o persoană fizică din Buzău. Ei au dispus efectuarea unor verificări suplimentare, în cadrul cărora s-a constatat că mijloacele de transport figurau ca ”bunuri căutate pentru confiscare“, alertele fiind introduse de către autorităţile din Germania şi Belgia. Tractoarele, estimate la o valoare de peste 700.000 de lei, au fost indisponibilizate, iar în cauză poliţiştii de frontieră fac cercetări pentru tăinuire,

De asemenea, poliţiştii de frontieră din cadrul PTF Sculeni - I.T.P.F. Iaşi au avut suspiciuni cu privire la situaţia juridică a unui autoturism Mercedes-Benz V-Klasse, iar în urma verificărilor au constatat că acesta figurează în bazele de date ca fiind bun căutat pentru confiscare, semnalare introdusă de autorităţile din Belgia, doar cu o zi în urmă. Şi în acest caz, poliţiştii de frontieră fac cercetări pentru tăinuire, iar autoturismul în valoare de 136.478 de lei a fost reţinut în vederea continuării cercetărilor.

La rândul lor, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au controlat, în Punctul de Trecere a Frontierei Vama Veche, un autoturism înmatriculat în Ucraina, căutat de către autorităţile din Lituania, la volanul căruia se afla un bărbat în vârstă de 38 de ani. Ei au constatat că autoturismul figurează ca fiind semnalat ca bun căutat în vederea confiscării, alertă introdusă de autorităţile din Lituania. Autoturismul, evaluat la aproximativ 125.000 lei, a fost indisponibilizat la sediul instituţiei pentru continuarea cercetărilor.

Tot la Garda de Coastă, în 30 iunie, poliţiştii de frontieră au desfăşurat o acţiune pentru prevenirea şi combaterea traficului internaţional cu autovehicule furate. Astfel, în municipiul Constanţa au identificat un cap tractor marca Scania, aflat în posesia unui cetăţean turc. Acesta era semnalat ca bun căutat în vederea confiscării, alertă introdusă de autorităţile din Suedia. Mijlocul de transport, evaluat la aproximativ 375.000 lei, a fost indisponibilizat la sediul instituţiei pentru continuarea cercetărilor.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza