Protecţia Consumatorilor, razie la universităţile clujene. Ce nereguli au găsit în contractele cu studenţii VIDEO

Protecţia Consumatorilor, razie la universităţile clujene. Ce nereguli au găsit în contractele cu studenţii VIDEO
Razie la universităţile clujene, în perioada în care viitorii studenţi îşi încheie contractele de studii. Numeroasele nereguli, însă, nu s-au lăsat cu amenzi: doar cinci avertismente şi dispoziţii de remediere a neconformităţilor.

 

Controalele au durat şase zile şi s-au încheiat la începutul acestei săptămâni, acestea au fost derulate de Comisariatul Regional Pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea de Nord Vest Cluj (CRPCRNV Cluj).

În Cluj au fost verificate zece instituţii de învăţământ superior, iar neconformităţi au fost identificate la jumătate dintre acestea. Principalele abateri constatate se referă la neafişarea în mod vizibil a listelor cu tarifele aferente cursurilor/serviciilor prestate, atât la centrele de informare a studentilor cât şi pe site-urile universităţilor, exprimarea tarifelor în euro fără să fie menţionat cursul de referinţă, clauze contractuale care nu sunt redactate în mod clar, atât în ceea ce priveşte modul de restituire a taxelor achitate, cât şi prin lipsa indicării exacte a taxelor şi tarifelor percepute, făcându-se în acest sens trimiteri la articole din alte regulamente, sau nemenţionarea în contracte a tuturor informaţiilor obligatorii, cum ar fi denumirea universităţii, obiectul contractului, durata contractului, tariful si condiţiile de plata, drepturile si obligaţiile părţilor, condiţiile de reziliere sau încetare a contractului. "Din contractele încheiate cu studenţii a două universităţi lipseau condiţiile de reziliere a contractului, respectiv drepturile şi obligaţiile părţilor", spun comisarii de la Protecţia Consumatorilor.

Cu toate acestea, pentru neconformităţile constatate au fost aplicate doar amenzi, cinci sancţiuni contravenţionale cu avertisment şi au fost dispuse măsuri pentru remedierea neconformităţilor constatate.

UPDATE  Vezi mai jos declaraţiile şefului CRPCRNV Cluj

Comenteaza