Primăria Cluj, amendată de Consiliul pentru Combaterea Discriminării după ce a mutat familii de romi la groapa de gunoi

Primăria Cluj, amendată de Consiliul pentru Combaterea Discriminării după ce a mutat familii de romi la groapa de gunoi
Primăria din Cluj-Napoca a fost amendată de Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) după ce a mutat mai multe familii, în urmă cu un an, la groapa de gunoi a oraşului.

Primăria a primit o amendă de 8.000 de lei. Instituţia a anunţat deja că va contesta decizia. CNCD a decis cu unanimitate de voturi că mutarea romilor de pe strada Coastei la groapa de gunoi din Pata Rât reprezintă "o faptă de discriminare".

„În dosarul numărul 145/2011, având ca petent Grupul de Lucru al Organizaţiilor Civice şi ca reclamat autoritatea publică locală a municipiului Cluj Napoca, prin primar, Colegiul director a constatat, prin unanimitate de voturi, că mutarea romilor din strada Coastei din municipiul Cluj Napoca la groapa de gunoi din Pata Rât reprezintă faptă de discriminare, conform art. 2 alin. (1), art. 10 lit. h, art. 13 alin. (1) şi art. 15 din O.G. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată. Pentru fapta contravenţională constatată s-a aplicat părţii reclamate amendă contravenţională în valoare totală de 8.000 lei. Totodată, Colegiul director a recomandat părţii reclamate soluţionarea situaţiei romilor mutaţi în Pata Rât", se arată în documentul citat.

Primăria Cluj-Napoca a anunţat deja că va ataca decizia, chiar dacă acesta nu a parvenit instituţiei. "Când va fi înregistrată, vom analiza care este modalitatea prin care poate fi atacată. Nnu considerăm că am fost în culpa de a putea fi acuzaţi de discriminare. Am făuct acolo un act administrativ: am atribuit locuinţe de urgenţă unor persoane în nevoie, nu există persoane pe care să le fi discriminat prin acest act", a spus Buzatu.

Zeci de romi care locuiau ilegal pe strada Coastei din Cluj-Napoca au fost evacuaţi forţat în decembrie anul trecut şi mutaţi în locuinţe sociale construite lângă groapa de gunoi de la Pata Rât (vezi aici în ce condiţii). Decizia a stârnit puternice ecouri în opinia publică internaţională. Amnesty International a somat atunci Primăria Cluj-Napoca să asigure condiţii decente de locuit pentru romii evacuaţi forţat. Vezi aici detalii

Comenteaza