Se îngroaşă gluma: scandalul romilor evacuaţi de pe Coastei ajunge la Amnesty International

Se îngroaşă gluma: scandalul romilor evacuaţi de pe Coastei ajunge la Amnesty International
Iese cu scandal: puternica organizaţie pentru protecţia drepturilor omului Amnesty International a somat autorităţile publice din Cluj, miercuri, să livreze “urgent” cazare familiilor care au fost evacuate săptămâna trecută din cocioabele lor de pe strada Coastei.
Amnesty International a cerut miercuri autorităţilor române să asigure în regim de urgenţă cazarea pentru 56 de familii evacuate săptămâna trecută. Acestora li s-a dat un preaviz de două zile înainte ca locuinţele lor de pe strada Coastei să fie demolate.

“Nu a fost niciun fel de consultare cu comunitatea şi nici alternative fezabile la evacuare. Unele dintre familii au fost mutate în unităţi neadecvate, în vreme ce altele au rămas fără case”, arată Amnesty International. “Acest model al evacuărilor forţate, fără consultare adecvată şi avertizare, perpetuează segregarea şi violează obligaţiile pe care România şi le-a asumat pe plan internaţional”, a declarat Andrea Huber, director adjunct al Amnesty International pentru Europa şi Asia Centrală. Aceasta adaugă că dintre cele 56 de familii evacuate, 40 au fost mutate în locuinţe modulare, construite de Primăria Cluj-Napoca în zona gropii de gunoi Pata Rât.

“Sunt oameni care dorm afară în frig. Nu li s-au dat case şi vor să-şi protejeze bunurile ca să nu fie furate. Uneori îşi duc copiii să doarmă la vecini, dar altfel stau în frig”, a declarat unul dintre cei evacuaţi, citat de Amnesty International.

Amintim că familiile au fost evacuate vinerea trecută, dimineaţa devreme. Mare parte dintre acestea au fost mutate în locuinţe modulare, iar cocioabele în care acestea locuiau, pe strada Coastei, au fost demolate. Vezi detalii.

Vezi aici poziţia Amnesty International

Comenteaza