Petiţie on-line "Nu închiderii Boema!". Părerile clujenilor sunt împărţite

Petiţie on-line
1.949 de persoane au semnat petiţia on-line "Nu închiderii Boema!". Petiţia a fost publicată în data de 25 iulie, la o zi după ce vestea închiderii grădinii de vară clujene a ajuns în presa locală.

"Boema este una dintre Grădinile de vară cu tradiţie în Cluj-Napoca. Ulterior deschiderii ei a fost dusă o bătălie între vecinii ce şi-au consolidat poziţia în jurul unei pensionare, Silvia Pleşa, ce a depus numeroase plângeri organelor abilitate pentru închiderea tarasei. Menţionăm că în această terasă se asulta muzică jazz, muzică care nu este posibil să fie deranjantă pentru vecini din cauza volumului redus asociat cu ea. Aceasta este în sine o tentativă de şantaj pur româneasca prin care această doamnă încearcă să facă rost de un ban şi de publicitate blocând desfăşurarea unei investitii majore de peste 2 milioane de euro în Cluj, investitie ce crează şi aproximativ 70 de locuri de muncă. Cerem Primăriei Cluj-Napoca să se gândescă bine dacă îşi doreşte ca acest oraş să devină turistic cu adevărat în cazul în care va da dreptate vecinilor acestei frumoaste terase cu tradiţie de un secol", se specifică în petiţie.

Petiţia a fost publicată şi pe site-ul de socializare Facebook, unde a strâns peste 800 de share-uri, dar şi zeci de comentarii.

Părerile oamenilor sunt împărţite. Unii sunt de părere că Boema nu este ce a fost pe vremuri, alţii spun că nu localul deranjează, ci persoanele care îi calcă pragul şi nu în ultimul rând, sunt oameni care-i dau dreptate reclamantei spunând că nimănui nu i-ar conveni să aibă parte de zgomot şi gălăgie până târziu în noapte.

"În opinia mea statutul de locatar în centru-al oricărui oraş-, presupune asumarea unor consecinţe directe, printre altele faptul ca vei fi expus la gălăgie, trafic, terase pline de oameni, etc. Sigur, ai şi avantaje, eşti în buricul târgului. Dacă lucrurile se judeca altfel înseamnă că centrul va ajunge un alt "cartier". Înţeleg preocuparea pentru locurile de parcare însă asta este treaba primăriei, de altfel indiferent de existenţa sau inexistenţa Boemei, întotdeauna vor fi probleme cu ele pentru că zona e centrala şi parcările vor fi ocupate de cei care lucrează în zona sau au treaba în oraş. Este o terasă absolut splendida", spune Demetra Vlas.

"Cred că problema principală nu este terasa în sine, ci comportamentul unora. Din păcate comportamentul decent şi cei 7 ani de acasa lipsesc cu desăvârşire (desigur exceptii mai sunt). Cred că vecinilor le este groază de acei oameni care fac gălăgie şi scandal şi nu de localul în sine. Din acest punct de vedere îi pot înţelege pe pensionari", spune Csilla Enyedi.

"Eu nu ştiu sincer câţi aţi fost în Boema pe vremuri. Acum locul arată extrem de bine, dar pe vremurile pe care le tot elogiaţi era o bombă. Poate unii mai ţin minte celebrele concerte ale lui Englezu' sau cum erau bătăi acolo în fiecare seară. Sau că era un bar extrem de ieftin. Nu se compară ce e acum cu ce era atunci", povesteşte Vlad Ivanescu.

"De ce să nu se închidă? Dacă pe femeie o deranjează zgomotul din timpul nopţii...Care din noi am putea locui lângă o terasă unde e gălăgie până la 4 dimineaţa? Sincer acuma? Oamenii mai trebuie să şi doarmă. Dacă aţi locui acolo şi nu aţi putea dormi noaptea, nu aţi mai face asemenea petiţii!", e de părere Andreea Samboan.

Ziua de Cluj scria în 24 iulie că Judecătoria Cluj-Napoca a admis cererea formulată de Marius Pop şi Silvia Pleşa, vecini ai grădinii de vară de pe str. Iuliu Maniu, şi a dispus închiderea localului, fără somaţie şi fără trecerea unui termen. Decizia este temporară, întrucât s-a admis doar o cerere de ordonanţă preşedinţială, până când procesul privind plângerea contravenţională formulată de vecini se va judeca şi se va da o soluţie definitivă.

Proprietarul Boema, Simion Mureşan, a atacat ordonanţa de închidere a grădinii de vară.

Comenteaza