Foto Noroi, gropi și fără pasaje pietonale pe șantierul de pe Iuliu Maniu. Ar trebui să fie gata în vara / Afacerile de pe stradă, în pierdere

Strada Iuliu Maniu este în curs de modernizare în cadrul proiectului de reamenajare a străzii Mihail Kogălniceanu și a străzilor adiacente. Termenul de finalizare este iunie 2023.

Șantierul de pe Iuliu Maniu este în întârziere considerabil, față de cel de pe Kolaniceanu. Abia au apărut câțiva stâlpi de iluminat și o bandă de ciment pe mijlocul acesteia. În rest, gunoi, pietriș și noroi. Nici urmă de pasaje pietonale. Clujenii, care sunt obligați să treacă pe aici, fac slalom printre utilajele muncitorilor, dirijați de către aceștia. Afacerile private de pe stradă au de suferit din această cauza, spun proprietarii din zona. Vorbim despre un restaurant, care are programate nunți tot anul, o florărie, un local, un magazin de haine, etc. 

Și modernizarea străzii Bolyai Janos este inclusă în șantierul Iuliu Maniu. La fel ca aceasta, este un coșmar pentru pietoni, care fac slalom printre gropi, noroi și schele de susținere a unor case ce stau să cadă, cum este și cazul celei de la intersecție cu Bulevardul Eroilor. ”În proiectul tehnic e prevăzută executarea unui sistem de drenare a apelor pluviale. În urma săpăturilor executate, au apărut degradări la soclul clădirii din cauza vechimii acesteia. În cazul în care sunt necesare lucrări de remediere a clădirii, acestea vor fi realizate pe cheltuiala constructorului”, au transmis reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca, în urmă cu luni de zile.

Lucrările sunt executate de către SC Astor Com SRL în colaborare cu RADP Cluj-Napoca. Valoarea lucrărilor de amenajare urbană strada Bolyai Janos este de 1.300.000 lei, fără TVA.

Valoarea totală a proiectului finanțat prin fonduri europene „Lucrări de amenajare urbană strada Mihail Kogălniceanu, strada Universităţii şi străzile adiacente” este de 48.721.315,94 lei - aproximativ 10 mil. Euro. MAI MULTE AICI!

„Strada în oglindă”. Povestea clădirilor-gemene de pe Iuliu Maniu

În partea vestică a străzii Iuliu Maniu, între Piața Unirii și Strada Bolyai, au fost ridicate în secolul al XIX-lea clădirile în oglindă. Legenda spune că un nobil le-a construit astfel, pentru ca cele două fiice moștenitoare ale sale să nu se supere. Noi însă am pornit în căutarea realității, ca să vedem ce ascund clădirile-gemene ale Clujului.

La sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, Clujul a fost marcat de o modernizare fără precedent. Asemeni altor orașe transilvănene, la Cluj se modifica trama stradală, se înfrumuseța spațiul urban și se amplasau monumente noi. Aspectul elegant al orașului se schița prin construirea a două palate, Palatele Statusului Romano-Catolic. Acestea erau separate de strada Szentegyház, pe care în prezent o cunoaștem sub numele „Iuliu Maniu”. Datorită simetriei perfecte ni se pare că palatele se oglindesc unul în celălalt, așa a apărut și denumire populară de „Strada în oglindă”. MAI MULTE AICI!

Vom reveni cu poziția Primăriei Cluj-Napoca.

loading...
Comenteaza