Breaking news Video Foto OFICIAL! S-a deschis circulația pe Drumul Expres DEx4 Tureni: O investiție strategică pentru județul Cluj
- Scris de Ziua de Cluj
- azi, 14:06
- Eveniment
- Ascultă știrea

Circulația pe Drumul Expres Tureni, una dintre cele mai așteptate investiții de infrastructură din județul Cluj, a fost deschisă publicului joi, 10 iulie 2025, la ora 14:00.
Acesta va deveni un element esențial în fluidizarea traficului din regiune, având un impact semnificativ asupra traficului greu din Cluj-Napoca și localitățile învecinate.
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a subliniat că, odată cu deschiderea acestui drum expres, aproximativ 1.800 de TIR-uri și camioane cu o greutate mai mare de 7,5 tone nu vor mai tranzita municipiul Cluj-Napoca și localitățile Gilău și Baciu. De asemenea, Turda va beneficia și ea de o reducere semnificativă a traficului greu, camioanele ce veneau dinspre Alba și Mureș urmând să utilizeze acum noul drum expres.
„Niciun TIR nu va mai intra prin Gilău. Toate vehiculele de mare tonaj vor circula pe traseele alternative, de la Căpuș și Nădășel, și vor evita intrarea în Cluj-Napoca. Traficul greu va fi deviat pe centura Vâlcele - Apahida, iar vehiculele de mare tonaj care vin din Oradea și merg spre Bistrița sau Baia Mare nu vor mai intra în oraș, reducând astfel poluarea și aglomerația în zonele de pe Calea Baciului și în alte cartiere din Cluj”, a declarat primarul Emil Boc.
Pe lângă fluidizarea traficului, Drumul Expres Tureni va permite o legătură rapidă între Autostrada Transilvania A3 și DN1, în zona localității Tureni, și va contribui la reducerea timpului de parcurs pentru transporturile care traversau până acum municipiul Turda.
Săptămâna viitoare va avea loc o ședință extraordinară a Consiliului Local Cluj-Napoca, în cadrul căreia se va discuta un proiect de hotărâre pentru interzicerea circulației camioanelor de mare tonaj pe anumite străzi din oraș, în scopul de a proteja zonele rezidențiale de poluare și trafic intens.
Drumul Expres Tureni are o lungime de 5 kilometri pe tronsonul principal, iar bretelele de legătură cu DN1 și A3 se întind pe 10 kilometri. Construcția acestui drum a fost realizată de o asociere de constructori români și spanioli, condusă de Dimex 2000 SRL, și a presupus o investiție de peste 562 de milioane de lei (fără TVA), cu finanțare din Programul Transport 2021-2027.
Noua infrastructură dispune de două benzi pe fiecare sens de circulație, cu o lățime de 3,5 metri, și include o serie de facilități pentru siguranța traficului, cum ar fi acostamente de 2,25 metri și un spațiu median de 3 metri, echipat cu separatoare de sens. De asemenea, proiectul cuprinde șapte poduri și viaducte, care contribuie la creșterea accesibilității și fluidității traficului.
La inaugurarea drumului expres au participat reprezentanți ai autorităților centrale și locale, inclusiv directorul CNAIR, Cristian Pistol, care a subliniat importanța acestui proiect pentru descongestionarea traficului din județul Cluj.
„Prin acest proiect, rezolvăm o problemă majoră a traficului de tranzit. Astfel, Cluj-Napoca și Turda vor fi evitate de traficul greu, iar fluiditatea circulației va fi mult îmbunătățită", a declarat Cristian Pistol.
Cu o viteză maximă de circulație de 120 km/h pe noul drum, se estimează că timpul de parcurs va fi semnificativ redus, ceea ce va aduce beneficii atât pentru transportatori, cât și pentru cetățenii din județ.