Video Drumul Expres de la Tureni scoate 1.800 de mașini grele din Cluj-Napoca. Pe ce străzi vor avea INTERZIS
- Scris de Anca Mureşan
- azi, 10:27
- Administraţie
- Ascultă știrea

Primăria Cluj-Napoca a pus în consultare publică proiectul de hotărâre privind interzicerea traficului greu în municipiu, odată cu deschiderea traficului rutier pe drumul expres de la Tureni (conexiune cu A3). Noua ''centură'' a Clujului va fi inaugurată joi, 10 iulie 2025, iar noile reglementări de trafic vor intra în vigoare, cel mai probabil de săptămâna viitoare. Autovehiculele grele vor avea interzis să circule și prin Gilău, Baciu și Turda.
Etapa consultării publice are loc în perioada 7 – 10 iulie 2025. Persoanele interesate pot trimite propunerile, sugestiile sau opiniile cu privire la proiectul de act normativ la adresa de e-mail: consultarepublica@primariaclujnapoca.ro sau pot înregistra adrese scrise la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni, str. Moților, nr. 7 sau la orice primărie de cartier. După această dată, proiectul de hotărâre va fi supus aprobării Consiliului Local pentru a putea intra în vigoare. PROIECT AICI!
Primarul Emil Boc a explicat, la ZIUA LIVE, cum va funcționa traficul greu după adoptarea proiectului HCL.
''Niciun TIR nu va mai intra prin Gilău. Toate TIR-urile și camioanele de peste 7.5 tone, de la Căpuș merg la Nădășel pe noul drum reabilitat, iar dacă merg la București urcă pe autostradă spre Turda și merg mai departe. Cele care vin de la Oradea și merg spre Bistrița sau Baia Mare, la Nădășel nu mai intră prin Cluj-Napoca, urcă pe autostradă și merg până la Tureni, continuă pe drumul expres, coboară pe DN1 câțiva km, continuă pe centura de ocolire Vâlcele Apahida, au ajuns la capătul Clujului la OMV Aapahida și merg spre Bistrița sau Baia Mare. La fel, traficul greu care vine de la Bistrița sau Baia Mare nu va mai intra deloc în Cluj-Napoca. La Răscruci, vor avea informare că trebuie să urce pe centura Vâlcele - Apahida, iar în celălalt capăt vor avea interzis să mai coboare la Gilău. Chiar dacă traseul propus e mai lung, timpul de parcurs e înjumătățit, pentru că e una să mergi pe Autostrada Transilvania și alta pe Calea Baciului", a explicat Boc.
Așadar, conform proiectului HCL, circulația mașinilor grele va fi interzisă pe străzile Calea Baciului, Coposu, G.Bruno, pod Locomotivei, F.Chibrituri, Gării, Oașului, Muncii.
Dumul expres aflat în vecinătatea municipiului Turda se află în șantier din toamna anului 2023 și va funcționa ca o legătură între Autostrada Transilvania A3 și DN1, în zona localității Tureni. Noul traseu va scoate o parte din traficul greu din Turda, respectiv camioanele care tranzitează municipiul dinspre Alba și Mureș spre centura din zona Aeroportului Cluj-Napoca. Investiția depășește 562 de milioane de lei (fără TVA), cu finanțare asigurată prin Programul Transport 2021-2027.
Noua șosea, realizată de o asociere de constructori români și spanioli condusă de Dimex 2000 SRL, va avea două benzi de circulație pe sens (cu o lățime de 3,5 metri fiecare), acostamente de 2,25 metri și un spațiu median de 3 metri, echipat cu separatoare de sens. Totodată, proiectul include un total de șapte poduri și viaducte.
Lungimea principală a drumului expres este de cinci kilometri, iar bretelele de legătură cu DN1 și A3 vor totaliza zece kilometri. Pe noul drum din județul Cluj, viteza maximă de circulație este 120 km/h.