Închiderea fabricii Nokia din Cluj, subiect de reportaj pentru BBC. Paszkany e sursă: "plătesc oameni cu salarii de 15 ori mai mari"

Închiderea fabricii Nokia din Cluj, subiect de reportaj pentru BBC. Paszkany e sursă:
Închiderea fabricii de telefoane mobile Nokia, anunţată în toamnă şi efectivă peste câteva zile, a ajuns subiect de presă pe reputatul post BBC. "Nokia aplică politica terenului pârjolit", spun jurnaliştii britanici. Noua fabrică a Nokia din Jucu, la 13 kilometri de Cluj-Napoca, se evidenţiază la marginea unui vast teren cu ierburi.

La deschiderea oficială, în urmă cu doar trei ani, se spera că aici vor ajunge să lucreze 2.300 de persoane, arată reportajul BBC, unde se subliniază că Statul Român a contribuit cu 37 milioane de euro la infrastructura din parcul industrial, iar Nokia a investit şi ea 60 milioane de euro.


"Balonul a explodat la sfârşitul lui septembrie. Ca parte din tăierile globale de buget şi din restructurări, fabrica a fost închisă iar producţia se va muta în China", scriu jurnaliştii.


"În Cluj, există încă un aer de neîncredere privind plecarea bruscă a Nokia. În urmă cu doar patru ani, Clujul era unh oraş înfloritor. Apăreau noi mall-uri şi showroom-uri pentru maşini luxoase, iar şomajul era aproape de zero", mai subliniază jurnaliştii BBC, care au vorbit şi cu omul de afaceri Arpad Paszkany, despre care spun că a ajutat la atragerea investiţiilor străine în oraş. Paszkany nu plânge după plecarea Nokia. „Numai în această clădire lucrează 1.800 de angajaţi. Salariile lor sunt de 15 ori mai mari decât cele cu care Nokia îşi plătea cei 2.300 de angajaţi. Aceasta e doar o clădire din oraş. Dacă faceţi o comparaţie, nu cred că plecarea Nokia reprezintă un dezastru pentru Cluj", arată Paszkany.

Vezi aici reportajul

 

Comenteaza