Gata cu râsul! Comedy Cluj și-a desemnat câștigătorii. Cine a luat marele premiu

Gata cu râsul! Comedy Cluj și-a desemnat câștigătorii. Cine a luat marele premiu
Ajuns la finalul celei de-a VI-a ediții, Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj și-a desemnat în această seară câștigătorii, în cadrul Galei de închidere ce a avut loc la cinematograful Florin Piersic.

Desfășurat între 10 și 19 octombrie, festivalul a adus în fața publicului, în cele zece zile, peste 150 de proiecții de peste tot din lume.

În acest an, în competiția oficială au intrat opt lungmetraje, producţiile unor apreciaţi regizori internaţionali. Așadar, în cursa pentru marele trofeu au fost incluse filmele "Living is easy with your eyes closed", regizat de David Trueba, "Alan Partridge", de Declan Lowney, "Frank", semnat de Lenny Abrahamson, "Jacky in the kingdom of women", în regia lui Riad Sattouf, "Farewell to the moon", de Dick Tuinder, "Sunshine on Leith", regizat de Dexter Fletcher, "I can quit whenever I want", în regia lui Sydney Sibilia, și „Longwaves", de Lionel Baier.

Organizatorii festivalului au decis ca premiile pentru cel mai bun lungmetraj, cea mai bună regie, cel mai bun scenariu și cea mai bună interpretare să fie acordate de patru regizori și un critic de film. Astfel, competiția a fost jurizată de Cecília Felméri, Igor Mirkovic, Mike Ott, Lodewijk Crijns și Mihai Fulger.

Trofeul pentru cel mai bun film al competiției oficiale a fost acordat lungmetrajului "Jackie in the kingdom of women", care a câștigat și premiul pentru cel mai bun scenariu. În film, are un rol și tânăra actriță cu origini române Anamaria Vartolomei, prezentă la Gală. 

Elise Schaap a primit distincția pentru cea mai bună interpretare pentru rolul din "Farewell to the moon", iar Lionel Baier, cel care și-a pus semnătura pe filmul "Longwaves", a plecat acasă cu titlul de cel mai bun regizor.

Totodată, premiul publicului i-a revenit americanului Myke Myers, pentru "Supermensch: The Legend of Shep Gordon", primul său film regizat.

Cele două secțiuni competiționale de scurtmetraje, în care s-au luptat 11 scurtmetraje independente și opt producții studențești au fost jurizate de trei actrițe ale noii generații, Diana Cavallioti, Andreea Vasile și Iulia Verdeș.

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj studențesc a fost luat de "Goodman", în regia rusoaicei Anna Yanovskaya, iar cel mai bun scurtmetraj independent a fost desemnat "A hardworking robber", semnat de Michael Felanis, singurul regizor străin care a fost prezent să-și ridice personal premiul.

De asemenea, juriul a decis să acorde și o mențiune specială, pentru scurtmetrajul "Studies on Hysteria", de Gabriel Borgetto, catalogat ca fiind un "film îndrăzneț și curajos".

Nu în ultimul rând, maestrul Victor Rebengiuc a fost recompensat cu Trofeul de Excelență pentru întreaga sa carieră, distincție prezentată de Irina Margareta Nistor.

"Clujul este al doilea oraș în care mi-am petrecut o mare parte din viață, după Bucureștiul natal. Aici am filmat Pădurea Spânzuraților, am făcut multe filme aici. Am zis odată un lucru pe care o să-l repet : maestrul Liviu Ciulei, el mi-a deschis mie calea. Am de mulțumit la foarte multă lume, dintre care doar câțiva sunt Dan Pița, Stere Gulea, Liviu Ciulei și Lucian Pintilie. Eu nu consider că am ajuns la nivelul de excelență, văd premiul ăsta ca o încurajare să continui să muncesc, să ajung din ce în ce mai bun ca să ajung la excelență, așa că urați-mi putere de muncă", a spus el, aplaudat din plin de sala plină ochi.

Gala de încheiere a festivalului a fost prezentată de nonconformista Gianina Corondan, iar, după terminarea festivităților, publicul a putut rămâne să vizioneze lungmetrajul britanic "Pride", recompensat cu trofeul Queer Palm la Cannes.

Comenteaza