Video Cum arată iarna Versailles-ul Transilvaniei

Cum arată iarna Versailles-ul Transilvaniei

Administratorii Castelului Banffy, din comuna clujeană Bonțida, au imortalizat obiectivul de la înălțime și i-au invitat pe turiști la un ceai fierbinte în weekend.

Monumentul istoric din județul Cluj este deschis în intervalul orar 10:00-18:00, în fiecare zi, au precizat administratorii. “Prin activitățile noastre, dorim să arătăm că patrimoniul construit nu este doar o parte a trecutului, ci un loc, unde ne simțim cu toții bine, de care ne bucurăm”.

Lucrările de restaurare s-au oprit în toamnă, iar în perioada sărbătorilor obiectivul a funcționat după un program special. Castelul de la Bonţida este unul dintre cele mai semnificative ansambluri arhitecturale din Transilvania. Cunoscut odinioară ca Versailles-ul Transilvan, a ajuns la sfârşitul anilor ’90 într-o stare de ruină.

Castelul a fost inclus pe lista celor mai periclitate 100 de site-uri, întocmită de World Monuments Watch în 2000. Fundaţia Transilvania Trust este responsabilă pentru restaurarea și revitalizarea acestuia.

FTT organizează cursuri de restaurare a monumentelor istorice și programe de rezidență pentru artiști. O parte din evenimentele Festivalului Internațional de Film Transilvania, ca și Festivalul Electric Castle, au loc la Bonțida, însă ultimul nu s-a ținut în 2020.

Aici are sediul Centrul de Specializare în Reabilitarea Patrimoniului Construit, care funcționează în clădirea Miklos. Pentru activitatea desfășurată la castel, în 2008 centrul a fost premiat cu Marele Premiu Europa Nostra al Uniunii Europene. În 2007 Principesa Margareta a României și-a asumat rolul de patron spiritual al Centrului.

În 2008, contesa Katalin Banffy, fiica lui Miklos Banffy, proprietara actuală a castelului, a încheiat un contract de concesiune, pe 49 ani, cu FTT, conform căruia aceasta va reabilita castelul și va înființa un centru cultural și de specializare.

Comenteaza