Video Cum arată iarna Versailles-ul Transilvaniei

Cum arată iarna Versailles-ul Transilvaniei

Administratorii Castelului Banffy, din comuna clujeană Bonțida, au imortalizat obiectivul de la înălțime și i-au invitat pe turiști la un ceai fierbinte în weekend.

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

Monumentul istoric din județul Cluj este deschis în intervalul orar 10:00-18:00, în fiecare zi, au precizat administratorii. “Prin activitățile noastre, dorim să arătăm că patrimoniul construit nu este doar o parte a trecutului, ci un loc, unde ne simțim cu toții bine, de care ne bucurăm”.

Lucrările de restaurare s-au oprit în toamnă, iar în perioada sărbătorilor obiectivul a funcționat după un program special. Castelul de la Bonţida este unul dintre cele mai semnificative ansambluri arhitecturale din Transilvania. Cunoscut odinioară ca Versailles-ul Transilvan, a ajuns la sfârşitul anilor ’90 într-o stare de ruină.

Castelul a fost inclus pe lista celor mai periclitate 100 de site-uri, întocmită de World Monuments Watch în 2000. Fundaţia Transilvania Trust este responsabilă pentru restaurarea și revitalizarea acestuia.

FTT organizează cursuri de restaurare a monumentelor istorice și programe de rezidență pentru artiști. O parte din evenimentele Festivalului Internațional de Film Transilvania, ca și Festivalul Electric Castle, au loc la Bonțida, însă ultimul nu s-a ținut în 2020.

Aici are sediul Centrul de Specializare în Reabilitarea Patrimoniului Construit, care funcționează în clădirea Miklos. Pentru activitatea desfășurată la castel, în 2008 centrul a fost premiat cu Marele Premiu Europa Nostra al Uniunii Europene. În 2007 Principesa Margareta a României și-a asumat rolul de patron spiritual al Centrului.

În 2008, contesa Katalin Banffy, fiica lui Miklos Banffy, proprietara actuală a castelului, a încheiat un contract de concesiune, pe 49 ani, cu FTT, conform căruia aceasta va reabilita castelul și va înființa un centru cultural și de specializare.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza