CNAIR spune că UMB nu făcea lucrări de relocare la gazoductul care a explodat. Studiul de fezabilitate, făcut de un abonat la banii CNAIR

CNAIR spune că UMB nu făcea lucrări de relocare la gazoductul care a explodat. Studiul de fezabilitate, făcut de un abonat la banii CNAIR
| Foto: Captura YouTube / Stirile TVR

CNAIR a transmis că firma lui Umbrărescu, aceeaşi  care face lucrări şi la Autostrada Transilvania, nu făcea lucrări de relocare la gazoductul care a explodat la Călimănești, pe şantierul de pe Autostrada Moldovei, dar UMB a cerut aviz de la Transgaz.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis, joi, în urma exploziei unei conducte de gaze care trecea sub șantierul Autostrăzii Moldovei, că Documentația Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire a fost realizată de SC Consitrans SRL, în baza tuturor avizelor necesare obținute inclusiv de la Transgaz.

De asemenea CNAIR mai spune că firma de construcții Spedition UMB, prin subcontractantul de specialitate, a depus la Transgaz Documentația Tehnică necesară relocării efective a conductei de gaz care intersectează autostrada dar, totodată, Compania Națională mai transmite că antreprenorul nu efectua lucrări de relocare a rețelei de gaz, ci doar lucrări de îmbunătățire a terenului de fundare a corpului autostrăzii. 

"CNAIR transmite condoleanțe familiilor constructorilor care și-au pierdut viața în accidentul de pe șantierul lotului 1 al Autostrăzii Focșani - Bacău, din noaptea de 21.09.2023

Totodată, CNAIR face următoarele precizări:
1. Studiul de Fezabilitate a fost elaborat de SC Consitrans SRL București, iar indicatorii tehnico- economici au fost aprobați prin HG nr. 903/ 13.07.2022.

2. Documentația Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire (DTAC) a fost realizată de SC Consitrans SRL, în baza tuturor avizelor necesare obținute inclusiv de la Transgaz:
- Aviz favorabil Transgaz nr. 219/2197 din 04.01.2021
- Aviz favorabil CTE Transgaz nr. 387/29.11.2021
În baza acestei documentații, MTI a emis Autorizația de Construire nr.11 din 27.03.2023.

3. A fost elaborat Proiectul Tehnic (PT) tot de către SC Consitrans SRL și aprobat în CTE CNAIR în data de 22.07.2022.

4. Prin decizia Directorului General al CNAIR a fost desemnată, în data de 10.02.2023, echipa de consultanță a proiectului, constituită din angajați ai DRDP Iași. Această echipă de supervizare a emis Ordinul de Începere a lucrărilor în data de 29.03.2023.

5. Antreprenorul, prin subcontractantul de specialitate, a depus la Transgaz Documentația Tehnică necesară relocării efective a conductei de gaz care intersectează autostrada.

6. Din informațiile pe care le avem până la această oră, antreprenorul Spedition UMB nu efectua lucrări de relocare a rețelei de gaz, ci doar lucrări de îmbunătățire a terenului de fundare a corpului autostrăzii.

7. Astăzi, CNAIR a solicitat echipei de supervizare un raport special cu privire la împrejurările în care a avut loc evenimentul.

8. În acest moment se desfășoară cercetări ale instituțiilor abilitate ale statului, iar CNAIR nu se poate pronunța asupra cauzelor care au provocat deflagrația din noaptea de 21.09.2023.

Ne exprimăm speranța că cercetările desfășurate în cazul acestui accident nu vor provoca întârzierea lucrărilor", a transmis CNAIR într-un comunicat postat şi pe pagina oficială de Facebook

Autoritățile au afirmat, prin vocea prefectului de Vrancea, chiar înainte de a fi demarată o investigație în profunzime, că eroarea umană ar fi principala cauză a incidentului, muncitorii care au murit fiind cei care au comis o eroare umană. Ceea ce nu se cunoaşte sunt detaliile privind modul în care zona era marcată în apropierea magistralei de gaz sau instrucţiunile primite de către muncitori UMB, a transmis puterea.ro.

Segmentul de drum în care a avut loc explozia făcea parte din lotul 1 al Autostrăzii Focșani – Bacău, atribuit asocierii Spedition UMB SRL – SA&PE Construct SRL – Tehnostrade SRL. Firma UMB, deținută de antreprenorul Umbrărescu, firmă care construieşte şi anumite loturi din Autostrada Transilvania, nu a emis încă un comunicat oficial cu privire la incident.

Studiul de fezabilitate pentru autostrada Focșani-Bacău care trece pe lângă conducta Transgaz care a explodat a fost făcut de Consitrans SRL. Această firmă a încasat de la stat până la finalul anului 2022, circa 21 de milioane de euro din studii de fezabilitate pentru nenumărate șosele și autostrăzi contractate cu CNAIR, a transmis defapt.ro

„Documentația de proiectare a fost elaborată la cele mai înalte standarde profesionale respectând cu strictețe toate prevederile legale şi normativele în vigoare, în baza avizelor obținute de la toţi factorii implicați și a fost aprobată de către Beneficiarul CNAIR/Asigurăm opinia publică că vom colabora cu Antreprenorul la orice analiză va face pentru elucidarea cauzelor care au determinat tragicul accident şi vom comunica in mod transparent concluziile noastre”, arată un comunicat Consitrans, după explozia de joi. 

Comenteaza