Amnesty International a strâns semnături împotriva evacuării forţate a ţiganilor de pe Coastei

Amnesty International a strâns semnături împotriva evacuării forţate a ţiganilor de pe Coastei
O petiţie redactată de cunoscuta organizaţie de apărare a drepturilor omului Amnesty International pe tema evacuărilor forţate ale ţiganilor din Cluj-Napoca a fost semnată de peste 16.000 de activişti din Olanda.

Amnesty International a lansat astăzi un raport pe tema evacuărilor forţate ale ţiganilor din România şi a drepturilor acestora la locuinţe. Raportul prevede că „în cazurile documentate de Amnesty International, locuirea alternativă furnizată familiilor de romi care au fost evacuaţi forţat din casele lor nu este de multe ori conformă standardelor incluse în legislaţia naţională şi internaţională". Totodată, conform raportului, în cazurile în care autorităţile oferă alternative de cazare, „locuinţele sunt cel mai adesea construite în condiţii precare şi nu dispun de facilităţi esenţiale, cum ar fi apă, încălzire sau electricitate, ceea ce încalcă chiar şi standardele minime incluse în legislaţia română".

În raport se mai arată că autorităţile locale nu pot fi acuzate de segregare, pentru că aceasta "nu este explicit interzisă de legea locuinţei în România, şi este, de asemenea ascunsă de lipsa adunării datelor dezagregate pe criteriu etnic".

Amnesty International şi alte ONG-uri au documentat în raportul ataşat o serie de cazuri în care

comunităţile de romi au fost evacuate forţat şi mutate "într-un mod care a generat sau înrădăcinat segregarea". Exemplul dat de Amnesty International este chiar cel din Cluj, unde în 17 decembrie Primăria a evacuat forţat 56 de familii de pe strada Coastei. "Comunitatea nu a fost înştiinţată cu suficient preaviz, nu a fost consultată şi nici o alternativă faţă de evacuare nu a fost explorată. Romilor nu le-a fost dată posibilitatea de a contesta decizia de evacuare", explică oficialii Amnesty International.

Cei mutaţi în zona Pata Rât "trăiesc în condiţii de locuire extrem de precare", se mai arată în raport.

 

Amintim, zeci de rromi care locuiau ilegal pe strada Coastei din Cluj-Napoca au fost evacuaţi forţat în decembrie anul trecut şi mutaţi în locuinţe sociale construite lângă groapa de gunoi de la Pata Rât (vezi aici în ce condiţii). Decizia a stârnit puternice ecouri în opinia publică internaţională. Amnesty International a somat atunci Primăria Cluj-Napoca să asigure condiţii decente de locuit pentru ţiganii evacuaţi forţat. Vezi aici detalii

Comenteaza