Romii de pe Coastei au vociferat, dar s-au mutat

Romii de pe Coastei au vociferat, dar s-au mutat
Trei ore de discuţii aprinse la -10 grade Celsius cu poliţiştii comunitari au dus la o evacuare paşnică a locuitorilor temporari ai cocioabelor din spatele Bibliotecii Judeţene.
Cele 56 de familii de romi de pe strada Coastei au fost scoase din casele improvizate, cu tot cu copii, de către Poliţia Comunitară, ieri la ora 7:00. Nici nu se luminase afară şi a început conflictul verbal între cei evacuaţi, conduşi de preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi, Ilie Dică, şi poliţiştii comunitari, în frunte cu şeful lor, Minodora Fritea. De la ameninţări de genul “îmi dau foc dacă mă mutaţi” s-a ajuns la o evacuare organizată, romii punându-şi mobila şi lucrurile în remorci pentru a fi transportate la noile locuinţe modulare de la Pata Rât.

Poliţia Comunitară, în frunte cu liderul Minodora Fritea, şi echipaje ale jandarmeriei au împânzit zona străzii Coastei (între cartierele Gheorgheni şi Mărăşti) ieri-dimineaţă pe la 7:00. Fritea a început negocierile cu preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi, secretarul de stat Ilie Dincă, care venise la Cluj să-i ajute pe romii care locuiesc ilegal în cocioabele de pe strada Coastei. Ei au refuzat iniţial să-şi părăsească locuinţele improvizate şi să se mute, după cum le propun reprezentanţii primăriei, în locuinţele modulare din apropierea rampei de gunoi Pata Rât.

“Cât a fost vara de lungă nu aţi putut veni şi vreţi să ne mutaţi acum, pe frigul ăsta, cu copiii. De ce acum, înainte de sărbători? Mai lăsaţi-ne până în primăvară! Avem copii care merg la şcoală aici în zonă, avem serviciu. Nu ne puteţi muta ca pe animale în capătul oraşului, lângă groapa de gunoi, fără căldură, fără apă! O să ni se îmbolnăvească copiii!”, a strigat o femeie. Răspunsul Minodorei Fritea a venit prompt: “acum s-a terminat construcţia locuinţelor modulare”.

Spiritele s-au încins la un moment dat, iar romii au trecut la ameninţări de genul “mă bag în casă şi dau drumul la gaz” sau “îmi dau foc aici înaintea dumitale”. Ei au mai reclamat că unele familii au peste 10 membri, iar primăria le oferă o cameră de 18 metri pătraţi. “Eu am aici două camere, iar tu îmi dai o cameră?”, a spus unul dintre cei care au refuzat evacuarea. “Dacă nu eşti de acord să te muţi, te duci unde doreşti, dar aici nu mai stai, căci ocupi ilegal domeniul public. Pe terenul acesta se va face o investiţie. Avem ordin de la primar şi îl punem în aplicare”, a replicat şeful Poliţiei Comunitare, Minodora Fritea.

După trei ore de negocieri şi după ce oficialii primăriei le-au arătat contractele pentru noile locuinţe modulare, în jurul orei 10:00 romii au fost de acord să intre în cartier cu camioanele aduse de Poliţia Locală pentru aducerea lucrurilor din locuinţe. Pe strada Coastei au fost aduse şi autobuze pentru transportul femeilor şi copiilor la locuinţele modulare de pe strada Cantonului. Romii îşi amenajaseră barăcile de pe Coastei ca pe nişte adevărate locuinţe, dotate cu cablu TV şi internet. Au scos din ele frigidere, aragaze, butelii, calculatoare, televizoare, inclusiv plasme. Reprezentanţii romilor spun că se vor adresa instanţei.

“Este un abuz din partea primăriei, există o lege care spune că între 1 decembrie şi 1 martie nu au voie să fie evacuaţi. Vom ataca în instanţa de contencios administrativ ordinul primarului”, a spus Dincă. Numai că reprezentanţii primăriei au explicat că nu este vorba de o evacuare, căci romilor li se pun la dispoziţie alte locuinţe. Cei mai bucuroşi de mutarea acestora sunt persoanele care lucrează sau locuiesc în apropierea terenului pe care au fost ridicate cocioabele. Sorina Stanca, director al Bibliotecii Judeţene Octavian Goga, instituţie în spatele căreia vieţuiau romii, spune că aceştia îi creau probleme.

“Am chemat poliţia de câteva ori din cauza romilor. Erau violenţi în sensul că au spart geamuri din spatele clădirii, vara dădeau muzica la maximum, cititorii ni s-au plâns de mizeria care se aduna pe deal, iar vara mirosea. Cam asta a fost convieţuirea noastră cu romii de pe strada Coastei“, a declarat Stanca. “Bine că i-au dus odată, că de 20 de ani se tot adună aici. Şi-au tot construit cocioabe, fac mizerie”, a spus o locatară dintr-un bloc din apropierea taberei de romi.

Etichete
Comenteaza