Ministrul Educației, nemulțumit de ritmul testărilor anti-COVID în școli: E îngrijorător - un procent infim, inadmisibil

Ministrul Educației, nemulțumit de ritmul testărilor anti-COVID în școli:  E îngrijorător - un procent infim, inadmisibil

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că s-a înregistrat "o rată extrem de mică de testare în școli", ceea ce este "îngrijorător" și a precizat că o soluție pentru această situație ar putea fi testele non-ivazive.

Ministrul a confirmat, joi seara, la B1TV, că nici acum nu a fost depășit numărul de 5.000 de teste rapide efectuate, deși au fost distribuite 1,5 milioane. 

"Astea sunt ultimele informații pe care le avem de la Ministerul Sănătății, deci un procent infim, inadmisibil, care sigur că e dat de indisponibilitatea personalului medical, dar și de reticența părinților pentru a-și exprima acordul expres cu privire la testarea copiilor care prezintă simptome sau a colegilor contacților acestor elevi care sunt confirmați pozitiv. Este îngrijorător, o rată extrem de mică de testare în școli. De aceea, am spus că soluția ar putea fi acele teste non-invazive, care pe de o parte nu necesită personal medical pentru administrare - ele pot fi chiar auto-administrate, am văzut bine în alte state europene, în alte școli, iar pe de altă parte sunt convins din discuțiile multiple pe care le-am avut cu părinți că ar fi mult mai ușor de acceptat, fiind considerate non-invazive, netraumatizante", a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu, potrivit Edupedu.ro.

Întrebat, la B1TV dacă a transmis propunerea privind testele non-invazive către Ministerul Sănătății și care ar fi pasul de făcut în acest sens, Cîmpeanu a explicat că Ministerul Sănătății e responsabil de partea de testare în școli „e nevoie de mai mult decât un pas, e nevoie de o procedură de achiziție a acestor teste. E nevoie de bugetarea acestei achiziții. Sunt mai multe lucruri care trebuie să fie făcute”.

Comenteaza