Pot testele PCR sau cele rapide depista tulpina Omicron?

Pot testele PCR sau cele rapide depista tulpina Omicron?
| Foto: travelcovidtestcenter.com

Cea mai recentă tulpină a coronavirusului, varianta Omicron, cu origini în Africa de Sud a pus Europa pe jar. Se ridică întrebarea pertinentă dacă testele pentru depistarea COVID mai sunt eficiente în faţa tulpinilor mutante. 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine că da, testele PCR rămân eficiente pentru depistarea Omicron, însă testele rapide sunt sub semnul întrebării. 

Testele PCR sunt în continuare eficiente în detectarea noii variante Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2, așa cum s-au dovedit și în cazul altor variante, dar în ceea ce privește celelalte tipuri de teste, în special testele antigen rapide, se fac studii care să evalueze acuratețea lor, a anunţat duminică, într-un comunicat, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Datele preliminare sugerează că varianta Omicron prezintă „un risc sporit de reinfectare” comparativ cu celelalte variante, inclusiv Delta. 

Noua variantă a SARS-CoV-2, semnalată OMS-ului la 24 noiembrie de cercetătorii din Africa de Sud, a primit numele de Omicron și a fost încadrată vineri de organizația mondială la categoria „variantă îngrijorătoare”.

În ceea ce priveşte eficacitatea vaccinurilor, OMS colaborează cu partenerii săi pentru a înțelege impactul potențial al acestei variante asupra serurilor de imunizare existente. Totuşi OMS subliniază că vaccinurile rămân esențiale pentru reducerea bolilor grave și a deceselor, inclusiv împotriva virusului dominant care circulă, Delta. 

Comenteaza