Guvernul anunță că va adopta un memorandum pentru creșterea salariilor profesorilor

Guvernul anunță că va adopta un memorandum pentru creșterea salariilor profesorilor
| Foto: Facebook/Guvernul României

Guvernul anunță va adopta un memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educație prin noua Lege a salarizării.

Guvernul va adopta un memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educație prin noua Lege a salarizării de anul viitor, a anunțat miercuri biroul de presă al Executivului printr-un comunicat.

Premierul a cerut Ministerului Educației și Ministerului Muncii și Solidarității Sociale promovarea la nivelul Guvernului a unui Memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educație prin noua Lege a salarizării, "în urma discuției telefonice purtate cu reprezentanții sindicatelor din sistemul de învățământ", anunță Executivul.

Conform sursei citate, memorandumul va fi adoptat în ședința Executivului de mâine, 8 iunie 2023, și va fi publicat în Monitorul Oficial al României, pentru a consolida garanțiile guvernamentale privind prioritizarea Educației în viitoarea grilă de salarizare și utilizarea ca sistem de referință a salariului mediu brut pe economie pentru salariul debutantului/asistentului universitar.

"Garanţiile guvernamentale incluse în Memorandum sunt asumate şi la nivelul Coaliţiei de guvernare, ai căror lideri şi le-au însuşit în cadrul unui Angajament politic", precizează Guvernul.

Totodată, preşedinţii PSD şi PNL, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, au anunţat miercuri că şi-au asumat, printr-un acord politic al liderilor coaliţiei, garanţiile solicitate de sindicate privind majorările salariale din viitoarea grilă din sistemul de învăţământ.

"Ne aflăm într-un moment în care fiecare zi de întârziere poate afecta viitorul unei generaţii întregi de copii. Sute de mii de elevi şi părinţii lor trăiesc în continuare cu teama că nu îşi vor putea da examenele. Acest lucru trebuie să înceteze. Mi-am luat astăzi angajamentul alături de liderul PNL, Nicolae Ciucă, că viitorul Guvern va pune în aplicare creşterea salariilor din Educaţie având ca bază creşterea salariului profesorului debutant/ asistentului universitar la nivelul salariului mediu brut pe economie. În şedinţa de Guvern de mâine acest angajament va fi transpus sub forma unui Memorandum care consfinţeşte decizia acestei guvernări de a pune Educaţia în centrul politicilor sale publice", a scris Marcel Ciolacu, pe Facebook.

La rândul său, Nicolae Ciucă a menţionat că prioritatea Guvernului şi a coaliţiei majoritare a fost şi rămâne aceea ca toţi copiii să beneficieze de un sistem de învăţământ performant, iar dascălii lor să primească recunoaşterea importanţei lor în societate.

"Aşa cum ne-am angajat încă de la începutul dialogului cu reprezentanţii profesorilor, prioritatea Guvernului şi a Coaliţiei majoritare a fost şi rămâne aceea ca toţi copiii să beneficieze de un sistem de învăţământ performant, iar dascălii lor să primească recunoaşterea importanţei lor în societate. De aceea, ne-am asumat astăzi, printr-un Acord Politic al liderilor Coaliţiei de guvernare, garanţiile solicitate de sindicate privind majorările salariale din viitoarea grilă din sistemul de învăţământ. Mâine, Guvernul va aproba un memorandum prin care confirmăm decizia politică de majorare a salariilor din Educaţie. Noua lege va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/ asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie", a scris Ciucă pe Facebook.

Memorandumul poate fi consultat AICI

Comenteaza