Evaluarea Națională și BAC 2024. Deca anunță un "mecanism de siguranță" la corectare

Evaluarea Națională și BAC 2024. Deca anunță un "mecanism de siguranță" la corectare

Ministrul Educației, Ligia Deca, a afirmat referitor la subiectele de tip grilă de la Evaluarea Națională și examenul de Bacalaureat, că "se va adăuga un mecanism de siguranță" la corectare.

Întrebată la TVR Info dacă au fost remediate situațiile în care profesorii evaluatori au acordat punctaje diferite la subiectele de tip grilă (simulare Evaluare Națională și simulare BAC 2024), ministrul Educației a precizat că "această chestiune și-a găsit o rezolvare".

"Am rezolvat tehnic, în sensul în care, atunci când se întâmplă, se va genera o avertizare către corectori pentru a reverifica acele puncte în care cei doi colectori au introdus variante diferite. Deci, pentru examenele naționale, această chestiune va fi remediată. Se va adăuga un mecanism de siguranță pentru aceste subiecte cu răspuns de tip grilă", a răspuns ministrul Educației.

Aceasta a dat asigurări că pentru cerințele de tip grilă, nu mai e posibilă punctare dublă, diferită.

"În momentul în care al doilea corector intră pe lucrare și introduce o variantă diferită de răspuns decât primul, acesta primește o avertizare să reanalizeze. Dacă își păstrează punctul de vedere, lucrarea se reîntoarce la primul corector pentru a reverifica. Deci, avem acest pas care, cred eu, ar trebui să ne rezolve imensa majoritate a unor astfel de situații. Oricum, ceea ce ne asigură o siguranță sporită este faptul că toți colectorii vor fi în centre de evaluare. Ei vor participa la ședințe de instruire cu subiectele în față, cu baremul în față, pentru a asigura și o coerență a abordării de corectură. Deci nu mă aștept să avem problemele pe care le-am întâmpinat uneori la simulare. Simularea a ajutat și pentru recapitulare, și pentru consolidare, dar și pentru rodarea sistemului".

Comenteaza