Toamna aduce scumpiri. Pentru ce scoţi mai mulţi bani din 1 septembrie VIDEO

Toamna aduce scumpiri. Pentru ce scoţi mai mulţi bani din 1 septembrie VIDEO
Toamna se numără bobocii, spune o veche vorbă românească. Mai nou, însă, putem afirma că "toamna se numără scumpirile". Asta pentru că şi în acest an, 1 septembrie a adus o serie de majorări în rândul impozitelor, dar şi accize mai mari la alcool şi produse de lux.

Din această toamnă românii vor scoate mai mulţi bani din buzunar pentru călătoriile cu trenul. Preţurile la bilete vor fi cu până la 10% mai mari, în funcţie de tipul trenului şi de distanţa parcursă. Şi cei care deţin maşini de lux, iahturi sau arme vor plăti mai mult, dar pe impozite, în funcţie de motorul maşinii şi de tipul armelor pe care le deţin

SCUMPIRI DE TOAMNĂ
Bilete de tren - +10%
Bijuterii - accizate cu 1 - 2 euro/gram
Maşini de lux - impozit mai mare
Arme de vânătoare - accizate cu 500-1.500 euro

Analiştii economici susţin că acest prim val de scumpiri afectează prea puţin marea majoritate a populaţiei. Excepţie face creşterea preţurilor la biletele de tren. Economistul Adrian Coroian explică: "Zona de accizare a armelor nu are legătură cu zona de consum a populaţiei, iar cea de alcool, tutun, produse de lux, desigur că taxarea acestora va avea un impact, aceasta este singura semnificativă".

Analiştii financiari susţin că cel puţin teoretic în această toamnă preţurile în sectorul alimentar nu ar trebui să crească. Realitatea dintre rafturi este alta, însă, iar lucrătorii comerciali spun că deja s-au anunţat preţuri mai mari la mezeluri.

Singura veste bună adusă de toamnă este ieftinirea pâinii, prin reducerea taxei pe valoare adăugată de la 24 la 9 procente.


Reporter: Ancuţa Stăvar
Imagine: Cristian Rus

 

Comenteaza