Studenţii, "vedetele" pieţei imobiliare pentru constructorii clujeni

Studenţii,
Două companii din domeniu, Transilvania Construcţii şi Societatea Comercială de Construcţii Napoca, au planuri pentru realizarea unor complexe cu unităţi locative destinate studenţilor.

Următorul proiect pe care îl are în vedere conducerea companiei Transilvania Construcţii vizează un complex de camere pentru studenţi, pentru care este analizată mai ales zona Gheorgheni. Construcţii Napoca are o proprietate pe strada Taberei, pentru care gândeşte o destinaţie similară.

Compania Transilvania Construcţii, care a finalizat de câteva luni un proiect rezidenţial investiţie proprie, analizează opţiunile pentru un nou proiect. De această dată, acţionarii TC s-ar putea orienta tot spre domeniul de locuinţe, dar cu o altă ţintă de piaţă - studenţii. Deocamdată, reprezentanţii companiei analizează datele din piaţă, dar zona preferată pentru un astfel de proiect este cartierul Gheorgheni, zonă cu acces la infrastructură, mijloace de transport în comun şi unde îşi au sediul mai multe instituţii de învăţământ, inclusiv două facultăţi cu profil economic. "Vrem să facem un complex cu până la 1.500 de camere, dar, spre deosebire de proiectul pe care l-am închis (Dorobanţilor Residence - n.red.), aici am merge pe varianta "low cost". Vrem să creăm condiţii bune, dar să avem preţuri nu foarte mari, în acord cu destinaţia lor - calculele merg pe închirierea unităţii locative cu aproximativ 50 de euro pe lună. Vor fi apartamente cu una- două camere", a menţionat Mircea Timofte, preşedintele Consiliului de Administraţie al Transilvania Construcţii. "Ca să reuşim să ajungem la această sumă, să închiriem cu 50 de euro, avem nevoie de multe informaţii legate de piaţă. Acum le strângem. Ne-am gândit la un complex studenţesc pentru că la Cluj aceasta încă este o nişă bună care poate fi exploatată. Poate riscăm puţin cu un astfel de proiect, dar, până la urmă, mai ales în această perioadă, orice afacere e un risc", a completat Timofte. Cu toate că terenul nu a fost încă achiziţionat, demararea lucrărilor este posibilă în primăvară, susţine conducerea companiei. Alături de camere, complexul are nevoie şi de alte servicii pe care să le acceseze studenţii, inclusiv săli de studii, de întâlniri şi evenimente sau chiar spa.

Transilvania Construcţii este a patra companie cu sediu în Cluj care se regăseşte în lista celor mai puternici 100 de constructori români (pe locul 84, în urcare faţă de anul trecut) conform unui top realizat de consultanţii de la IBC Focus. Compania a realizat în 2011 o cifră de afaceri de 43,2 milioane de lei, profit de 1,08 milioane şi a avut 188 salariaţi. Compania, care are şi investiţii imobiliare proprii, a închis în acest an lucrările pentru un bloc de 110 apartamente în zona Dorobanţilor şi îşi extinde în aceste luni parcul logistic din Someşeni.

O altă companiei din domeniul construcţiilor are în pregătire un proiect destinat segmentului de studenţi din piaţa clujeană. Acesta este însă de mai mici dimensiuni, dar şi la stadiu mai avansat, existând deja o proprietate pentru care este gândit complexul. Noii proprietari ai companiei de construcţii Napoca au planuri cu destinaţie similară pentru fostul sediu de pe strada Taberei, care ar putea fi transformat în bloc de apartamente pentru studenţi. Clădirea Societăţii Comerciale de Construcţii Napoca din cartierul Mănăştur a fost eliberată anul trecut, după ce compania şi-a schimbat acţionarul majoritar, iar activitatea constructorilor a fost centralizată în Piaţa 1 Mai, unde noul proprietar funcţiona deja. Acum, proprietarii plănuiesc valorificarea imobilului disponibil prin transformarea sa în clădire cu unităţi locative. În acest sens, a fost solicitat un certificat de urbanism pentru informarea privind posibilităţile de construire, eliberat de Primăria Municipiului în iulie. Documentul are ca beneficiar societatea Napoca şi a fost solicitat pentru pregătirea elaborării unui Plan Urbanistic de Detaliu şi a reconversiei funcţionale a imobilului de pe strada Taberei nr. 4, pentru amenajări interioare şi realizarea unui "cămin pentru studenţi". Destinaţia viitoare a clădirii nu este încă definită exact, procedura de avizare fiind deocamdată la stadiu incipient, dar intenţia beneficiarului este să transforme fostul sediu în locuinţe. Potrivit primelor planuri conturate, noul proiect ar putea include în jur de 48 de apartamente cu două camere, iar investiţia necesară este calculată la aproximativ 300 de euro/mp. Lucrările ar urma să înceapă imediat ce compania obţine autorizaţia de construire necesară demarării şantierului. În acest an, o altă companie a lansat spre autorizare un proiect ce are în vedere segmentul de piaţă format din studenţi. Studium Construct a anunţat un complex mixt, prezentat ca viitor "cămin studenţesc şi aparthotel" în zona Plopilor.

 

Comenteaza