Startup-ul cu ochelari pentru nevăzători de la Cluj are un nou acționar

Startup-ul cu ochelari pentru nevăzători de la Cluj are un nou acționar

Compania Ascendis, lider al pieței de training din Europa de Est, a intrat în acționariatul startup-ului clujean de sisteme de asistență pentru nevăzători Lumen. 

Ochelarii pentru nevăzători se vor lansa oficial pe piață în a doua jumătate a anului, iar compania este în discuții avansate cu guverne din întreaga lume pentru cantități de peste 10.000 de bucăți. Aceștia permit utilizatorilor o mobilitate mai bună, ajutându-i să aibă acces mai ușor la educație și apoi la locuri de muncă, contribuind astfel la îmbunătățirea vieții lor sociale.

„În lume sunt peste 40 milioane de nevăzători și singura soluție de mobilitate avansată este câinele ghid. Din păcate, acesta este extrem de greu de întreținut, costă 30-60.000 de dolari antrenamentul. În acest moment, la nivel global, sunt doar 28.000 de astfel de câini”, spune fondatorul Cornel Amariei.

Proiectul este dezvoltat de o echipă formată din 30 de experți din domenii diferite precum inginerie, științe, psihologie, design industrial sau business development. Lumen este fondat de antreprenorul Cornel Amariei și de Gabriel Chindriș, conferențiar în cadrul Departamentului de Electronică Aplicată al Universității Tehnice Cluj-Napoca. Alături de cei doi se află Mihai Ivașcu, cu rol de chairman. 

Ochelarii se află în faza de pregătiri pentru lansarea în producție. În cursul dezvoltării, proiectul a traversat deja opt generații de produs care au trecut prin faza de optimizare de design. Anul trecut, compania a atras finanțări de peste un milion de dolari din surse private.

Lumen a început ca un proiect de cercetare în 2018, fiind un răspuns la nevoia şi provocarea de a ajuta persoanele cu deficiențe de vedere. Amariei și Chindriș colaborează din 2016, construind împreună 50 de proiecte avansate pentru industria automobilelor. Primul s-a născut într-o familie în care ambii părinți au dizabilității motorii avansate, fiindu-le imposibil să se deplaseze fără ajutor. 

Comenteaza