Ochelarii revoluționari pentru nevăzători creați la Cluj, recunoscuți la nivel internațional

Ochelarii revoluționari pentru nevăzători creați la Cluj, recunoscuți la nivel internațional

Lumen, startup clujean ce produce ochelari ce ajută nevăzătorii să se deplaseze, folosind inteligența artificială (AI) a câștigat Headstart 2020, una dintre competițiile internaționale importante în domeniul sănătății.

În cadrul programului de accelerare Headstart, organizația EIT Health a decis să sprijine 89 de proiecte europene inovatoare în domeniul sănătății. 15 provin din regiuni considerate modest sau moderat inovatoare din Europa Centrală, de Est și de Sud.

Toate echipele semifinaliste au primit 40.000 de euro pentru a-și dezvolta proiectele inovatoare și au concurat pentru o finanțare suplimentară de 10.000 de euro în marea finală a unuia dintre cele mai importante programe tech din domeniul sănătății din Europa.

Competiția a desemnat cinci echipe câștigătoare din Italia, 2 din Portugalia și câte una din Ungaria, România și Polonia, care s-au remarcat prin proiectele lor ce propun îmbunătățiri ale sistemului medical.

Echipa câștigătoare din România, Lumen, produce ochelari ce folosesc tehnologie AI pentru a ajuta persoanele cu deficiențe de vedere să se deplaseze. Aceasta își propune să îmbunătățească beneficiile oferite nevăzătorilor de către un câine-ghid.

Prin programul Headstart, Lumen a primit o finanțare de 50.000 de euro pentru dezvoltarea produsului,  precum și asistența necesară pe măsură ce echipa parcurge etapele de lansare a ochelarilor pe piață, inclusiv verificarea nevoilor clinice, ale pacientului sau ale sistemului medical pentru produsele dezvoltate.

„Lumen este un excelent exemplu al afirmației că viitorul domeniului medical este în mâna următoarei generații și că unul dintre atributele lor principale este schimbarea modului tradițional de gândire. Noi, la EIT Health, suntem foarte mândri și bucuroși că putem susține echipa cu finanțare, mentorat și oportunități de networking în demersul lor de a dezvolta acest produs inovator și promițător, care sperăm că va îmbunătăți calitatea vieții persoanelor nevăzătoare”, a declarat Inês Matias, Business Creation Manager la EIT Health InnoStars.

Headstart este doar unul dintre numeroasele programe de accelerare derulate de EIT Health, care susțin anual 400 de start-up-uri în Europa. „Soluția propusă de Lumen este una inovatoare, ce folosește tehnologie de ultimă generație într-un produs revoluționar pentru persoanele cu deficiențe de vedere”, a declarat Ion-Gheorghe Petrovai, director de proiect EIT Health RIS Hub.

În cadrul programului Headstart, EIT Health acordă finanțare de până la 50.000 euro companiilor care au potențialul de a activa comunitatea și sistemele de sănătate și oferă suport echipelor pe măsură ce parcurg etapele necesare pentru a introduce soluția lor pe piață, inclusiv validarea nevoilor clinice, ale pacienților sau ale sistemului pentru produsul ori serviciul respectiv. Acestora li se oferă suportul necesar pentru dezvoltarea competențelor și a contactelor, astfel încât să poată continua să atragă sprijin financiar din partea investitorilor privați. 

Programul Headstart va fi reluat în 2021 și este deschis pentru microîntreprinderi și întreprinderi mici, spin-off-uri și start-up-uri care au un prototip în stadiu avansat de dezvoltare și care vizează lansarea unui produs.

EIT Health este o organizație non-profit și unul dintre cele mai mari parteneriate public-privat europene în domeniul inovației în sănătate. Cu aproximativ 150 de parteneri, EIT Health este o rețea europeană unică de companii de top, universități, centre de cercetare și dezvoltare, precum și spitale și institute medicale.

A pornit de la o nevoie de familie

Startup-ul clujean a creat un sistem de tehnologie asistivă ce abordează mobilitatea persoanelor nevăzătoare. Acesta reproduce principalele caracteristici ale unui câine ghid, folosind tehnologii avansate de AI și robotică într-o pereche de ochelari. Producția și distribuția vor începe în 2021. Lumen testează aspectele tehnologiei cu 200 de persoane nevăzătoare din lume, debutând ca un proiect de cercetare în 2018, fiind un răspuns la nevoia de a ajuta persoanele cu deficiențe de vedere. Startup-ul a fost fondat de Cornel Amariei, Gabriel Chindriş, Mihai Ivașcu. Primul s-a născut într-o familie în care ambii părinți au handicap locomotor avansat, fiindu-le imposibil să se deplaseze fără ajutor.

Comenteaza