Primii ochelari inovativi pentru mobilitatea nevăzătorilor, produși la Cluj

Primii ochelari inovativi pentru mobilitatea nevăzătorilor, produși la Cluj
Inventatorul Cornel Amariei lucrează la un proiect revoluționar în sectorul social

Startup-ul clujean Lumen a creat un sistem de tehnologie asistivă care abordează mobilitatea persoanelor nevăzătoare.

“Există peste 40 de milioane de nevăzători în lume și, cu toate progresele tehnologice, atunci când vine vorba de mobilitatea lor, singurele soluții disponibile rămân câinele ghid și bastonul pentru nevăzători. Câinele ghid este văzut, în unanimitate, ca o soluţie utilă: poate ghida un nevăzător în siguranţă, îl poate orienta, poate înţelege informaţia contextual – este în măsură să îl conducă la un scaun liber.

Costurile antrenamentului sunt însă substanţiale (până la 60.000 de dolari), iar dezavantajele legate de disponibilitate, scalabilitate şi întreţinere limitează accesul la o asemenea soluţie. Din acest motiv sunt 40.000.000 de nevăzători şi doar 20.000 de câini ghid în lume.

Am considerat ca fundamentală nevoia creării unor astfel de ochelari, care pot reproduce caracteristicile unui câine ghid, pentru cei 39 de milioane de oameni ce nu pot beneficia de un asemenea exemplar”, a declarat Cornel Amariei, fondatorul Lumen.

Lumen vine cu o soluţie tehnologică ce reproduce principalele caracteristici ale unui câine ghid, folosind tehnologii avansate de inteligență artificială și robotică într-o pereche de ochelari. Varianta industrială urmează să fie lansată în perioada următoare.

Strategia clujenilor urmăreşte o integrare completă a componentelor sistemului la nivelul de preproducție, până la sfârșitul primului trimestru al anului viitor. Ulterior, producția și distribuția vor începe în a doua jumătate din 2021. Lumen testează continuu toate aspectele tehnologiei cu 200 de persoane nevăzătoare din România și din străinătate. 2.000 de teste vor mai fi realizate până la sfârșitul primului trimestru al anului următor.

“Impactul social este determinat şi de faptul că suntem aliniaţi cu obiectivele de dezvoltare durabilă ONU şi suntem poziţionaţi ca singura soluție integrată pentru nevăzători, care vizează sectorul mobilității. Aceşti ochelari inovativi oferă posibilitatea utilizatorilor de a avea o mai bună mobilitate în societate, acces mai facil la educaţie de calitate, posibilitatea dobândirii unui loc de muncă mai bun, o viaţă mai activă în comunitate şi o mai bună integrare în societate” declară Mihai Ivaşcu, Chairman of the Board al Lumen.

În ultimul an, Lumen a atras investiţii de 1 milion de euro, compania a şi-a triplat dimensiunea echipei şi estimează o creştere la 100 angajaţi în 2021. Echipa este formată din specialişti de înaltă calificare în inginerie, IT, electronică, design industrial, testare.

“Acest startup s-a maturizat rapid prin aportul celor peste 30 de profesionişti din domenii complementare precum: mecatronică, robotică, tehnologie industrială, fiziologie, psihologie, business development sau, în unele cazuri, domenii pe care a trebuit să le inventăm chiar noi”, spune Gabriel Chindriș, conferențiar la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Lumen a început ca un proiect de cercetare în 2018, fiind un răspuns la nevoia şi provocarea de a ajuta persoanele cu deficiențe de vedere. Startup-ul a fost fondat de Cornel Amariei, inventator de prestigiu, Gabriel Chindriş, cercetător universitar în domeniul ingineriei electronice și Mihai Ivașcu, Fondator al M3 Holdings.

Amariei și Chindriș colaborează din 2016, construind împreună 50 de proiecte avansate pentru industria automobilelor. Primul s-a născut într-o familie în care ambii părinți au un handicap locomotor avansat, fiindu-le imposibil să se deplaseze fără ajutor. Ivaşcu este fondatorul grupului Ingenium, care angrenează dezvoltatori IT, ingineri și directori de afaceri, cu centre la Londra, București şi Washington.

Comenteaza