Șansa Clujului în pandemie: IT-ul și furnizorii de servicii. “Oraș tehnologic al viitorului”

Șansa Clujului în pandemie: IT-ul și furnizorii de servicii. “Oraș tehnologic al viitorului”
Orașul de pe Someș se bazează pe talentele din tehnologie | Foto: NTT

Clujul are șanse să se impună în fața Bucureștiului în perioada pandemiei prin industriile de IT și servicii, fiind considerat ca oraș tehnologic al viitorului, susțin specialiștii imobiliari.

Orașele regionale Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Brașov cumulează 1 milion mp de spații de birouri moderne, iar dezvoltările au continuat în 2020 în ciuda pandemiei, conform unui raport al agenției de consultanță imobiliară JLL România. Această suprafață se adaugă stocului de 2,9 milioane mp din București.

“Fiecare dintre cele patru mari orașe prezintă un interes ridicat pentru diferite tipuri de activități: Cluj-Napoca este un hub IT&C puternic în România și concentrează numeroși furnizori de servicii, Timișoara este renumită pentru industria auto, sectoarele de externalizare și IT, Iașul a atras numeroși operatori de servicii de business în ultimii ani, dar și companii de IT, în timp ce Brașovul găzduiește o gamă largă de furnizori hi-tech și companii farmaceutice și IT&C.

Iași și Cluj-Napoca sunt cunoscute ca „orașe tehnologice ale viitorului”. Un studiu a colectat date pentru 76 de locații și a analizat cinci domenii principale: potențial economic, inovație și atractivitate, performanța investițiilor străine directe, rentabilitate și mediu pentru strat-up-uri. Acest studiu a fost creat cu scopul de a cartografia orașele din Europa cu potențial ridicat de a atrage investiții.

Modelul de creștere al celor mai de succes orașe regionale din România este rezultatul unui amestec de factori favorabili, precum demografia și densitatea economică, accesibilitatea pe piețele importante, universități atractive și dezvoltarea rapidă a sectorului serviciilor, rezultând o spirală de creștere durabilă.

Pe de altă parte, există o poveste total diferită în orașele care se bazează în primul rând pe sectoarele industriale și în care sectoarele IT, financiar și de servicii profesionale sunt mai puțin dezvoltate. Dezvoltarea a fost mult mai redusă, acele orașe atrăgând mai puțini locuitori noi și asistând la o creștere mai lentă, precum Oradea, Constanța, Galați, Sibiu, Craiova, Bacău și Târgu-Mureș”.

Evoluția piețelor de birouri regionale din România

• Companiile care au fost inițial prezente în București s-au extins în continuare în orașe regionale, precum Endava, Microsoft, SAP, Genpact, IBM.
• Companii care și-au deschis primul birou în România într-un oraș regional și ulterior au intrat în București, precum Amazon, și firme locale, în principal startup-uri din IT&C, care au apărut în Iași și Cluj-Napoca, au avut succes pe piața locală, apoi s-a extins în alte orașe.
• Companii care și-au început activitatea în orașele regionale și au decis să nu intre deloc în București, fiind încrezătoare că acestea pot oferi toate condițiile pentru extinderea viitoare, de la forță de muncă înalt calificată la un mediu de lucru adecvat.

Experții imobiliari constată că pandemia a fost un șoc neprevăzut și extrem. Pe termen scurt, va exista o corecție inevitabilă, deoarece impactul economic al pandemiei este resimțit în toate domeniile. Cu toate acestea, pe termen lung, biroul va rămâne o parte fundamentală a culturii corporative și va juca un rol esențial în munca noastră, în productivitate și în creșterea viitoare.

“România este o țară deschisă pentru afaceri, un membru integrat al UE și o sursă de numeroase oportunități, unele încă neexploatate. Aceasta este o declarație valabilă nu numai pentru capitală, ci și pentru orașele regionale cu un ritm de creștere spectaculos, în special Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Brașov.

România este o țară deschisă pentru afaceri, un membru stabil al UE, și o sursă pentru multe oportunități, unele dintre ele neexploatate încă. Este o realitate validă nu doar pentru capitala București, ci și pentru alte orașe regionale cu o dinamică spectaculoasă (Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Brașov).

Faptul că noii jucători intră pe aceste piețe, în timp ce pentru București, absorbția netă a avut un procent mai mic, de doar 20% din cererea din perioada respectivă. Acest lucru dovedește că firmele preferă să se extindă în orașele regionale, continuând tendința începută cu 4-5 ani în urmă. Rata șomajului pe principalele piețe regionale (Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Brașov) este sub cea medie națională, sau între 1 și 3% față de media de peste 5% la nivel național.

Nivelul salariilor tinde să fie sub media națională, dar încă este considerabil mai mic decât cel din București. Această tendință va continua pe termen mediu și lung, cu toate că viteza de extindere ar putea fi, într-o oarecare măsură, redusă pe termen scurt din cauza pandemiei. Piețele regionale se pot dovedi foarte atractive pentru unele companii. Sunt active 17.000 de companii de IT în țară, din care doar 5.400 în București. Restul, cu 45.000 de angajați, este localizat în cea mai mare parte în cele patru orașe mari”.

Comenteaza