Tranzacțiile cu birouri și logistică din Cluj, lovite de pandemie

Tranzacțiile cu birouri și logistică din Cluj, lovite de pandemie
Clădirile de birouri trebuie să se adapteze noilor condiții de piață | Foto: Sticlă Securizată Cluj

Bucureştiul şi-a consolidat poziţia de destinaţie preferată pentru investiţii imobiliare de acest gen în România anul trecut, cu 85% dintre tranzacţii, urmat de Timişoara, Cluj-Napoca şi Piteşti.

Piaţa anuală de investiţii imobiliare din țara noastră a fost estimată la 900 milioane de euro de către consultanții agenției JLL România, în creştere cu 30% faţă de 2019, când a atins 694 milioane de euro, fiind singura din regiune care a înregistrat o evoluţie ascendentă în perioada crizei sanitare.

Numărul tranzacţiilor a scăzut, însă valoarea medie a tranzacţiei a urcat cu 57% la 36 milioane de euro, de la 23 milioane de euro în 2019, potrivit CEE Investment Market January 2021. Raportul analizează pieţele de investiţii imobiliare din Polonia, România, Cehia, Ungaria şi Slovacia. Segmentul de birouri a consemnat cel mai mare volum de investiţii înregistrat vreodată în România, cu 770 de milioane de euro. 

Majoritatea tranzacţiilor finalizate au fost iniţiate înainte de luna martie, care a marcat începutul pandemiei la nivel local, în restul anului numărul de proiecte scoase la vânzare fiind mai redus. “Focusul proprietarilor s-a mutat în ultimele nouă luni spre gestionarea activelor şi implementarea de noi reguli pentru adaptarea clădirilor la noile condiţii de piaţă, şi mai puţin pe vânzare”, conform JLL.

Piaţa de birouri a fost cea mai lichidă clasă de active în 2020, reprezentând 85% din volumul total al pieţei, sectorul industrial a reprezentat 8% din piaţă, iar retailul, doar 4%. Vânzarea portofoliului de birouri NEPI Rockcastle, cu patru proprietăţi în Bucureşti și Timişoara a dominat clasamentul. Cumpărătorul a fost AFI Europe, unul dintre principalii dezvoltatori de pe piaţa românească.

Comenteaza