Cum va evolua Clujul imobiliar în 2021. Anul trecut a urcat cu 20%

Cum va evolua Clujul imobiliar în 2021. Anul trecut a urcat cu 20%

Cluj-Napoca se află printre orașele regionale cu cel mai mare potențial de creștere în 2021 după ce chiar în anul coronavirusului tranzacțiile imobiliare au urcat cu peste 20% față de cel precedent, susțin specialiștii în domeniu.

Cu toate că 2020 a fost aproape complet afectat de pandemia de Covid-19, premisele existente sunt mult mai bune comparativ cu cele care existau la debutul pandemiei pe plan local, iar dacă nu apar surprize majore, piața rezidențială ar putea trece relativ ușor peste criza sanitară, care se manifestă din martie 2020, potrivit Economica.net.

„Numărul de tranzacții imobiliare se află deja pe un trend ascendent comparativ cu finalul lui 2019, conform statisticilor oficiale publicate de către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

În București și Ilfov, cea mai mare piață rezidențială regională din România, s-au înregistrat în octombrie cu 35% mai multe tranzacții cu imobile comparativ cu octombrie 2019, iar în noiembrie am avut un plus de 32% față de noiembrie 2019.

Evoluția anuală din 2020 a intrat pe plus, suntem în creștere față de primele 11 luni, în ciuda a două luni de restricții de circulație și a stării generale de incertitudine din lunile care au urmat.

Aceeași situație e prezentă și la nivel național, cu +7% în primele 11 luni comparativ cu același interval din 2019, în timp ce unele piețe regionale, precum Cluj-Napoca sau Constanța, înregistrează plusuri de peste 20%”, spun consultanții companiei imobiliare SVN.

Chiar dacă în noiembrie 2020, numărul înregistrat de tranzacții al ANCPI a scăzut cu 20.000 față de luna record octombrie, acestea rămân la un nivel ridicat și dau speranțe de continuitate a recordurilor și în 2021.

Cum primele trei luni din 2020 au fost foarte bune, există premise pentru înregistrarea unor rezultate similare și în primul trimestru din 2021, ținând cont de evoluțiile actuale. Trimestrele II și III se prefigurează a aduce rezultate în creștere, ținând cont de involuțiile din trimestrele similare din 2020.

„Din punctul de vedere al livrărilor, așa cum am anticipat încă de la debutul crizei sanitare, 2020 va aduce noi recorduri absolute, în contextul unui grad de absorbție satisfăcător și a unei îmbunătățiri a accesibilității achiziționării unei noi locuințe - salariul mediu pe economie a continuat să se majoreze și în 2020 iar prețurile au crescut într-un ritm mult mai redus, de 3-4%.

Pentru 2021 nu există estimări de evoluții sau involuții semnificative. Dezvoltatorii și-au menținut ritmul intens de construcție și pe final de an au început noi proiecte, pentru începutul lui 2021 fiind anunțate mai multe proiecte de mari dimensiuni.

Fundamentele sunt mult mai temeinice comparativ cu cele existente într-o criză economică clasică. Aprobarea mai multor vaccinuri pentru COVID-19 va duce și la o stare generală de spirit mult mai pozitivă, însă dezvoltatorii trebuie să fie foarte atenți și să își realizeze planurile în cel mai temeinic mod cu putință pentru a înregistra rezultatele scontate”, conform SVN.

Comenteaza