România celor care nu muncesc. „Trebuia să fim 8 mil. de angajați” / În Cluj, 42% dintre persoanele peste 16 ani nu au un job

România celor care nu muncesc. „Trebuia să fim 8 mil. de angajați” / În Cluj, 42% dintre persoanele peste 16 ani nu au un job

Mai puțin de jumătate dintre românii care au vârsta legală sunt și salariați. Doar opt judeţe au depăşit ponderea de 50% salariaţi din totalul populaţiei cu vârsta de muncă.

Circa 41% dintre românii cu vârsta de muncă sunt salariaţi, conform calculelor ZF făcute pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Calculele au vizat persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 de ani incluse în statisticile cu privire la populaţia rezidentă a României la începutul anului 2022.

Astfel, populaţia rezidentă cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 de ani era de 12,3 milioane de persoane la începutul acestui an, iar numărul salariaţilor măsurat de INS este de circa 5,1 milioane.

Cinci judeţe au înregistrat o pondere mai mică de 30% a salariaţilor. Cea mai mică pondere a fost în Giurgiu, de 24%, iar cea mai mare, în Capitală, în Cluj şi în Braşov.

România șomerilor? În județul Cluj, putin peste jumătate dintre cei legali pentru muncă au un job

Una dintre explicații este că, „în categoria de vârstă 15 - 64 de ani avem un număr important de tineri care se află la studii. Chiar dacă, legal, începând cu 16 ani ei pot fi încadraţi în muncă, puţini o şi fac”. 

Comenteaza