Lotul 2 din Autostrada Sebeș - Turda, șanse mici să fie circulabil în 2019

Lotul 2 din Autostrada Sebeș - Turda, șanse mici să fie circulabil în 2019

Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, desființează practic estimarea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) că lotul 2 din Autostrada Sebeș - Turda va fi funcțional în acest an.  

Cuc a fost prezent în această săptămână pe șantierele loturilor 1 și 2 pentru a verifica stadiul lucrărilor la cele două obiective de investiții. Acesta a subliniat faptul că ritmul lucrărilor poate fi intensificat, mai ales și datorită condițiilor meteo favorabile.

El susține că decalajele înregistrate pot să fie recuperate în vederea încadrării în termele de finalizare asumate de constructori. “Vreau să mă ţin de promisiune, în sensul că ce mi-a promis constructorul, că la sfârşitul lunii decembrie acest lot, lotul 1, va fi dat în circulaţie”.

În cazul lotului 2, Cuc a remarcat faptul că, față de situația din primăvară, constructorul a făcut progrese importante. “Am văzut că s-au finalizat mare parte din structuri, ceea ce este îmbucurător, dar la fel trebuie să fie mult mai activi pe partea de terasamente ca să finalizeze.

Este mult mai înapoiat lotul 2 faţă de lotul 1, tocmai de asta nici nu am marşat pe estimarea iniţială făcută de fostul director de la CNAIR, când introducea şi lotul 2 pentru a fi deschis la sfârşitul acestui an, dat în circulaţie", a declarat ministrul.

Vizitele de lucru generează o mobilizare mai mare a antreprenorilor, consideră Cuc. “Asta nu înseamnă, acum, că trebuie să avem sute de utilaje într-un şantier doar de dragul de a le avea, ci să şi lucreze. La punctele unde mai trebuie insistat aş fi vrut să văd o forfotă mai mare şi o mobilizare mai mare".

Ministrul a subliniat faptul că atât timp cât Guvernul României își îndeplinește obligațiile referitoare la plata la timp a lucrărilor executate, nu se mai acceptă niciun fel de derogare de la respectarea standardelor de calitate și a termenelor asumate de către constructori.

VEZI Cuc vrea să stea două zile pe săptămână pe șantierul autostrăzii

Autostrada Sebeş - Turda va avea 70 km şi va traversa parţial judeţele Alba şi Cluj, fiind împărţită în patru loturi. Primul lot se întinde pe 17 km, de la intrarea pe autostradă în Sebeş, până la Pârâul Iovului, după Alba Iulia. Lotul 2 are 24 km şi se întinde de la Pârâul Iovului până la intrarea în Aiud, iar lotul trei, de 12 km, se întinde de la intrarea în Aiud până la Decea.

Ultimul lot are 16,3 km şi se termină în Turda. Valoarea lucrărilor, fără taxa pe valoarea adăugată, este de 541 de milioane de lei pentru lotul 1, de 549 de milioane pentru lotul 2, de 420 de milioane pentru lotul 3 și de 470 de milioane pentru lotul 4, toate finanţate din fondul de coeziune, 85%, şi bugetul de stat – 15%.

Comenteaza