News alert IT-ul clujean, preluat de străini. Gigantul francez SNEF, la un pas să cumpere Brinel
- Scris de Călin Poenaru
- 14 Noi 2018, 09:47
- Economie
- Ascultă știrea
Multinaționalele cumpără la foc automat cele mai bune companii clujene de tehnologia informației. Dacă primele trei firme IT ale Clujului sunt deja controlate de străini, a venit și rândul "veteranului" Marcel Borodi să își vândă afacerea.
Consiliul Concurenţei din România (CCR) analizează operaţiunea prin care compania franceză SNEF, cu activităţi în domeniul energetic maritim şi infrastructuri industriale, vrea să preia Net Brinel, unul dintre cei mai importanţi furnizori de soluţii şi servicii IT de pe piaţa locală, controlat de antreprenorul Marcel Borodi din Cluj-Napoca.
“Net Brinel face parte din grupul Brinel, care este unul dintre furnizorii români de soluții informatice de top, prin integrarea de software, hardware și comunicații, precum și oferirea unui pachet complet de servicii. SNEF este o companie franceză care acţionează, în principal, în sectorul energetic, maritim, infrastructuri industriale și terțiare, sectorul nuclear și cel al telecomunicațiilor.
În conformitate cu prevederile legii concurenţei (nr. 21/1996), această operaţiune este o concentrare economică ce depăşeşte pragurile valorice prevăzute de lege, fiind supusă controlului CCR. Ca urmare, autoritatea de concurenţă va evalua această tranzacţie în scopul stabilirii compatibilităţii cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege”, a precizat CCR.
S-au bazat pe parteneriatele cu liderii mondiali
Brinel este unul dintre principalii furnizori români de soluții și servicii IT prin integrarea de software, hardware și comunicații. Fondată în 1991, aceasta concepe, implementează și livrează soluţii informatice de top, prin integrarea de software, servicii și echipamente IT&C. Parteneriatele încheiate cu HP, Microsoft, Oracle, Cisco, IBM îi asigură o gamă de produse şi servicii bazate pe cele mai înalte tehnologii.
Acționarii Net Brinel sunt companiile Finactiv - 35,01%, Inovez - 35,01%, Marcel Borodi - 15,15% și Sorina Borodi - 14,81%, conform portalului financiar Termene.ro. Grupul francez SNEF, cu sediul în Marsilia, are operațiuni în Africa, Europa de Est și America de Sud, în sectoarele energetic, maritim, infrastructuri industriale și terțiare, nuclear și telecomunicații, cu 9.000 de angajați.
Primele trei firme ale Clujului, controlate de multinaționale
A treia companie de IT a Clujului, Softvision, înființată de omul de afaceri Laurențiu Russo, va trece în acest an în portofoliul grupului american Cognizant, una dintre cele mai mari companii de servicii și produse digitale din lume, iar tranzacția va fi perfectată până la sfârșitul anului.
Grupul japonez NTT a preluat EBS Cluj și a trecut pe locul doi în topul de profil din Cluj. Mai multe firme locale au fost preluate: Amplexor a fost achiţionată de Euroscript (Belgia), Endava (Marea Britanie), în prezent locul 1 în Cluj, a cumpărat Alfa Global Solutions, iar Siemens a achiziţionat Frosys.
Nethrom a fost achiziţionată de grupul olandez Total Specific Solution de la un alt investitor din această ţară, Comprove, iar compania clujeană a devenit Yonder. Accenture a achiziţionat grupul Evopro, din care făcea parte şi Evoline Cluj.
Avere de 29 de milioane de euro
Fondatorul Brinel, Marcel Borodi (56 de ani) era cotat în Top Capital 2017 cu o avere de 27-29 de milioane de euro, în scădere față de ediția precedentă. Borodi se plângea de criza resurselor umane din IT, generată de emigrație, creșterea complexității problemelor dar și a numărului de jucători în piață care oferă servicii către exterior. "Există o criză reală de resurse, sperăm că acest deficit va fi compensat de universități și credem că va crește nevoia unor astfel de servicii și sperăm să fim un jucător important pe această piață a serviciilor informatice".