Parlamentar clujean: „Producătorii locali trebuie sprijiniți ferm, sunt o componentă strategică importantă a oricărei economii naționale"
- Scris de Anca Colibasanu
- azi, 12:41
- Politica
- Ascultă știrea

Deputatul PSD de Cluj Remus Lăpușan a adresat Consiliului Concurenței o întrebare privind măsurile prin care statul, prin această instituție, susține producătorii români din diverse domenii în fața influenței pe care companiile monopoliste o pot exercita asupra pieței.
„Am adresat această întrebare în contextul preocupării constante pe care o am față de susținerea producătorilor români. Am spus dintotdeauna că economia românească devine stabilă și performantă doar dacă reușim să valorizăm la maximum resursele interne: atât resursele de materii prime, cât și sursele de procesare și prelucrare”, a precizat deputatul PSD Remus Lăpușan.
În răspunsul formulat la întrebarea deputatului clujean, Consiliul Concurenței a menționat trei direcții principale prin care acționează în sensul susținerii producătorilor autohtoni.
În primul rând își exercită autoritatea de organ de control și supraveghere a mecanismelor pieței, apoi participă la inițiativele de susținere financiară a dezvoltării întreprinderilor românești și în final, se implică în aducerea unor modificări de ordin legislativ.
Referitor la prima categorie de activități de susținere, Consiliul Concurenței menționează câteva acțiuni din ultimii ani prin care a urmărit modul de stabilire a prețului la unele categorii de produse între mai mulți retaileri, respectiv între companii aparținând aceluiași grup, totul soldându-se cu amenzi de zeci de milioane de euro. Se monitorizează prețul produselor alimentare care fac parte din coșul zilnic inclusiv prin intermediul aplicației ˝Monitorul prețurilor˝.
Legat de acțiunile de susținere a acordării de ajutoare financiare pentru producătorii români, Consiliul Concurenței menționează că, în decursul anului 2024, a participat cu asistenta tehnică de specialitate la elaborarea unui număr total de 302 măsuri de sprijin în favoarea întreprinderilor mici și mijlocii, cu un buget de aproximativ 83,73 miliarde de lei, 91% dintre aceste IMM-uri având capital autohton.
În ceea ce privește susținerea producătorilor români de la nivel legislativ, micii producători/furnizori ar putea fi susținuți prin măsuri care să întărească puterea de comercializare a acestora, prin creșterea capacităților de depozitare și întărirea puterii de negociere. În acest sens, Consiliul s-a implicat în armonizarea și implementarea legislației europene în țara noastră.
Lăpușan: „Nu este destul”
Parlamentarul clujean subliniază că, dincolo de aceste acțiuni, este necesară o schimbare de paradigmă, de la consumul pe datorie și dependența de importuri, la valorizarea producției interne. În opinia sa, este necesar un plan de inițiative realizat de specialiști din cât mai multe domenii și instituții. El are și câteva propuneri concrete.
„Salut aceste acțiuni ale Consiliului Concurenței, dar încă nu este destul. Protejarea și încurajarea producătorilor români trebuie să devină o prioritate strategică a țării. Împreună cu specialiști din cât mai multe domenii și instituții, putem pune la punct un plan coerent de acțiuni. În funcție de specificul zonal,
- se pot dezvolta rețele locale de distribuție, sprijinite logistic și fiscal de stat, pentru ca produsele să ajungă rapid la consumatorul final, după principiul strategic farm to fork;
- putem înființa centre regionale pentru colectarea și procesarea fructelor;
- putem avea stații zonale de abatorizare pentru animale, respectiv centre de prelucrare a produselor de origine animală;
- putem dezvolta asocieri agricole de tipul cooperativelor moderne, care să le permită micilor producători să își valorifice marfa în mod eficient – structurile asociative au altă putere de negociere și de penetrare a pieței;
- putem avea in catalog național în care să indexăm toți producătorii locali, prin care consumatorul final să poată accesa produsele dorite.
Dar la fel de important cred că este și câștigarea încrederii consumatorilor, prin campanii naționale de promovare a produselor românești, dar și transparență totală asupra originii și calității produselor.
Fără a pica în capcana naționalismului prost înțeles, PSD a considerat dintotdeauna că întoarcerea la producătorii autohtoni poate fi motorul dezvoltării economice sustenabile, fără a însemna închiderea pieței pentru companiile străine. Însă regulile pieței ar trebui stabilite respectând cu precădere principiile calității și ale liberei concurențe, fără a se lua măsuri care descurajează producătorii interni”, a mai spus Remus Lăpușan.