În iunie, cea mai mare creştere a preţurilor la alimente din ultimii patru ani

În iunie, cea mai mare creştere a preţurilor la alimente din ultimii patru ani
Indicele prețurilor produselor alimentare la nivel mondial a înregistrat în luna iunie un avans de 4,2%, cea mai mare creștere lunară din ultimii patru ani

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), citată de Reuters, a anunţat joi că, la nivel mondial s-a înregistrat în luna iunie un avans de 4,2% al indicelui preţurilor produselor alimentare, cea mai mare creștere lunară din ultimii patru ani, în principal ca urmare a unei majorări semnificative a prețurilor la zahăr 

Dacă în luna ianuarie 2016, acest indice a atins cea mai scăzută valoare din ultimii șapte ani, ulterior s-a constatat o creştere timp de cinci luni consecutive, ajungând în luna iunie 2016 la un nivel de 163,4 puncte.

Vremea ploioasă a redus cantitatea de zahăr ce poate fi extrasă din fiecare tonă de trestie, afectată fiind şi producţia din Brazilia, primul producător mondial, ceea ce i-a determinat pe producători să direcționeze o cantitate mai mare de trestie de zahăr spre producția de etanol, ceea ce a provocat o majorare a prețului la zahăr care a urcat cu 14,8% în luna iunie.

În ceea ce priveşte prețul cerealelor, acesta a crescut cu 2,9% comparativ cu luna mai, în principal ca urmare a majorării prețurilor la porumb.

Preţurile la carne au urcat cu 2,4% şi o majorare semnificativă apare şi în cazul produselor lactate, unde preţurile au urcat cu 7,8%.  

Singurele produse a căror indice de preţ nu s-a majorat, au fost uleiurile vegetale, înregistrând o scădere de 0,8% comparativ cu luna mai.

FAO măsoară modificările lunare de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.

Comenteaza