Fabrică de produse absorbante de 80 de milioane de euro la Dej, cu bani de la stat

Fabrică de produse absorbante de 80 de milioane de euro la Dej, cu bani de la stat

Unitatea privată de producție de la Dej va fi construită integral cu bani de la stat: 150 de milioane ajutor de la Ministerul Finanțelor Publice, iar restul, împrumut prin CEC Bank. 

MG TEC Industry, com­panie fondată în 2018 de Vasile Hăşmă­şan, a semnat un acord cu CEC Bank pentru un credit de 48 de milioane de euro destinat construirii de la zero a unei fabrici de produse absorbante, de uz gospodăresc și igienico-sanitare.

Tranzacția, intermediată de Professional Capital Finance în calitate de consultant, vizează ridicarea unor hale industriale şi achiziţionarea de utilaje, maşini şi instalaţii tehnice de producție şi laborator, conform ZF. Investiţia în noua fabrică se ridică la 370 de milioane de lei, din care 150 de milioane reprezintă ajutor de stat.

"Conform misiunii asumate, CEC Bank continuă să susțină proiectele românești care contribuie la dezvoltarea economică, la crearea și menținerea locurilor de muncă. Credem cu tărie în capacitatea de producție autohtonă. Suntem siguri ca acest proiect va deveni o poveste de succes la nivel regional și național", a declarat Laurenţiu Mitrache, director general al CEC Bank.

Someș Dej a dat faliment

Societatea a anunţat că implementarea proiectului începe în prima parte a anului 2019 şi va fi terminată până la sfârșitul anului 2023. Compania va investi în utilaje de producţie de ultimă generaţie şi va crea ca urmare a implementării acestui proiect 360 de locuri de muncă.

Fabrica va fi localizată în Dej, oraş cu tradiţie în fabricație de produse igienice. Aici a fost înfiinţat Combinatul de Celuloză şi Hârtie, ulterior Someş Dej, care în 2013 a intrat în faliment. În zonă se află şi fabrica de hârtie Pehart Tec, parte a grupului MG Tec, fondat de Ioan Tecar şi controlat de fondul de investiţii Abris Capital Partners.

Ministerul Finanţelor Publice a primit anul trecut 32 de cereri de ajutor de stat, în valoare de 1,38 miliarde de lei, în condiţiile în care proiectele de investiţii propuse totalizau 3,8 miliarde şi urmau să creeze 5.242 de locuri de muncă. Valoarea minimă a investiţiei pe care o puteau solicita este de 13,5 milioane de lei.

Printre firmele ce au depus cereri s-au numărat Universal Alloy (174 milioane), MG TEC Industry (150 milioane), Automobile Dacia (115 milioane), BSH Electrocasnice (100 milioane), Sogefi Suspensions (103 milioane), Omnia Europe (80 milioane), Romaqua (28 milioane), TeraPlast (14,4 milioane), Depaco (8,8 milioane).

Comenteaza