Clujul face figurație pe piața vinului. Care este topul național

Clujul face figurație pe piața vinului. Care este topul național

Afacerile producătorilor de vin din Cluj au fost de doar 5,8 milioane de lei anul trecut, la o distanță foarte mare de primele cinci județe în domeniu: Alba, Vrancea, Prahova, Timiș și Iași.

Piața locală a vinului a însumat 1,8 miliarde de lei în 2019, scăderea fiind de 11,4% față de 2018, iar în 2020 trendul va continua, până la afaceri de 1,7 miliarde, potrivit estimărilor specialiștilor agenției KeysFin. Totuși, profitul net cumulat în 2019 a fost de 87,4 milioane de lei, de 10 ori mai mare față de cel din 2018.

Rezultatul net din ultimii ani a fost sever afectat de rezultatele financiare ale societății Murfatlar, cu faliment declarat în 2018, însă creșterea din 2019 s-a datorat și eficientizării business-urilor celorlalți mari jucători din piață.

Scăderea cifrei de afaceri din piața vinurilor locale a fost cauzată în principal de condițiile meteo nefavorabile. Cu toate acestea, țara noastră rămâne pe locul 13 în topul celor mai mari producători de vin din lume și pe locul 6 în Europa.

„România are potențial viticol, iar faptul că avem atât de multe zone în care se produce vin de calitate este un indicator bun pentru viitorul vinului românesc. Expansiunea la nivel internațional și poziționarea a cât mai multor branduri în zona premium vor contribui la avântul pieței, care nu se poate baza în totalitate pe consumul intern, mai ales că publicul care alege vinul îmbuteliat nu se va dubla cu siguranță în următorii ani”, a declarat Roxana Popescu, managing director al KeysFin.

Județul Alba conduce ca afaceri, cu 279 milioane de lei și 16% din total, cea mai mare companie de aici fiind Jidvei. În acest județ se află patru din cele mai importante podgorii din Transilvania. Pe locul 2 în top se află județul Vrancea (260 milioane – 14,8%), iar pe următoarele, Prahova (243 milioane – 13,9%), Timiș (243 milioane – 13,9%) și București (193 milioane – 11%).

În topul producătorilor, liderul pieței, cu o cotă de 11,3% și 199 milioane de lei cifră de afaceri, este Cramele Recaș. Clasamentul este completat de Jidvei Alba (10,9%), Cotnari (8,2 %), Crama Ceptura (5,8%) și Zarea (5,7%). Cel mai profitabil jucător din piață în 2019 a fost Cramele Recaș. Pe următoarele locuri se află Jidvei, Crama Ceptura, Zarea și La Barrique.

Numărul mediu de salariați din domeniu a scăzut cu 6% în 2019. Mulți producători preferă să lucreze cu zilieri în plin sezon, cât și de faptul că s-au făcut investiții în automatizarea proceselor de producție. Vincon Vrancea este cel mai mare angajator, cu 7,6% din forța de muncă a sectorului, compania fiind urmată de Cotnari (6,4%), Zarea (3,8%), Jidvei (3,1%).

Analiza KeysFin are la bază datele financiare raportate de companii la Ministerul Finanțelor care au ca domeniu principal de activitate codurile CAEN 1102 - producția de vin din struguri și CAEN 0121 - cultivarea strugurilor.

Comenteaza