Clujenii de la Electrogrup, în topul național al companiilor de instalații electrice

Clujenii de la Electrogrup, în topul național al companiilor de instalații electrice

Societatea clujeană Electrogrup, membră a holdingului E-Infra, se poziționează între primele companii românești în sectorul instalațiilor electrice, după afacerile anuale realizate.

Piața locală de instalații electrice a crescut cu 12,6% în 2019, în comparație cu 2018, iar în 2020 se va îndrepta spre 9,5 miliarde, potrivit estimărilor specialiștilor agenției de business KeysFin. La avântul pieței au contribuit atât investițiile în infrastructura locală, printre care proiectele de smart cities, cât și zona de iluminat public, din care fac parte și instalațiile de Crăciun, dar și construcțiile noi.

„În ultimii ani, târgurile de Crăciun au devenit o tradiție în multe orașe din România, iar iluminatul festiv a contribuit la creșterea acestei piețe. Cu toate acestea, situația din acest final de an, când instituțiile locale au avut alte priorități pe ordinea de zi, a demonstrat că o dezvoltare sănătoasă și durabilă a acestui sector ar trebui să țină cont, în primul rând, de implementarea de tehnologii noi în domenii cheie precum smart cities sau eficiența energetică”, a declarat Roxana Popescu, managing director al KeysFin.

Piața locală de instalații electrice a însumat 6.400 de companii în 2019. Cea mai mare pondere din cifra de afaceri a fost generată de companiile mici, cu 38,6% din total. 1.200 de companii (19% din total) au avut cifra de afaceri egală cu 0 în 2019.

În topul zonelor cu cea mai mare cifră de afaceri conduce capitala, cu o cifră de afaceri de 2,6 miliarde de lei (32% din total), urmată de județele Cluj (9,4%), Ilfov (4,9%), Timiș (4,1%) și Brașov (4%).

Cea mai mare companie de instalații electrice a fost IMSAT, cu afaceri de 257 milioane de lei (3,2% din total). Clasamentul este completat de TIAB (252 milioane), Electrogrup Cluj (226 milioane), Luxten Lighting (139 milioane) și Schindler (138 milioane). Din top 10, două companii au printre ariile de activitate și iluminatul festiv: Luxten (locul 4), și Flash Lighting Services (locul 7).

Profitul net al companiilor din domeniu a crescut cu 9,2% față de 2018, ajungând la 1 miliard de lei. Tehnologiile care compun instalațiile electrice au avansat enorm în ultimii ani, iar firmele din domeniu au câștigat în măsura în care au ținut pasul cu aceste schimbări.

Dacă în domeniul construcțiilor, conceptul de smarthome a început să fie aplicat din ce în ce mai des în cazul ansamblurilor rezidențiale noi, în domeniul infrastructurii electrice publice sau private, cerințele au avut în vedere eficientizarea consumului energetic, dar și gradul crescut de siguranță pentru angajații implicați în gestionarea acestor sisteme complexe.

La capitolul iluminat public, în anii dinaintea pandemiei, târgurile de Crăciun au luat o amploare din ce în ce mai mare în multe orașe din România. Potrivit unui studiu Infocons, primăriile au cheltuit, în perioada 2018-2019, cu 53% mai mult pentru iluminatul festiv în comparație cu media din perioada 2017-2018.

Comenteaza