Candele, lumânări sau aeroterme, STRICT INTERZISE în unitățile medicale

Candele, lumânări sau aeroterme, STRICT INTERZISE în unitățile medicale
| Foto: ziaruldeiasi.ro

Aeroterme, lumânări sau candele la căpătâiul bolnavilor, recipiente cu gaze medicale lăsate la întâmplare, blocarea căilor de acces în secțiile spitalelor, circuite ectrice vechi sunt soar câteva din  cauzele care pot duce la declanşarea unor noi tragedii în spitalele din România.  

Primele date din expertiza INSEMEX în cazul incendiului din secția ATI a Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț arată că flăcările au pornit de la o candelă. Aceasta fusese aprinsă pe o noptieră, foarte aproape de un ventilator mecanic.

Multe unităţi medicale suport COVID din România nu au autorizaţie de securitate la incendii, iar pompierii descoperă rând pe rând numeroase nereguli. Uneori găssesc reşouri, instalaţii, aeroterme şi aşa mai departe. Radiatoarele, spun autoritățile, folosite în unitățile medicale suprasolicită instalațiile și așa chinuite de pandemie. Riscul unor incendii în acest caz, devine iminent.

Alte nereguli găsite de pompieri sunt circuitele electrice care nu sunt adaptate consumului, sau la care s-au făcut lucrări fără să existe o autorizaţie prealabilă. Lista continuă cu recipiente cu gaze medicale lăsate la întâmplare și, mai grav cu blocarea căilor de acces în secțiile de terapie intensivă.

Măsuţe-stative cu medicamente pentru a fi în proximitatea pacienţilor sunt uneori depozitate pe holuri pentru a avea acces cât mai facil la aceste tipuri de medicamente, lucru care îngreuna evacuarea în cazul unei situaţii de urgenţă. S-a dispus ca acestea să fie puse în locurile lor bine stabilite astfel încât să nu mai rămână pe holuri. 

Autoritățile fac apel atât la pacienți, cât și la aparținătorii lor: pe lângă aeroterme și reșouri, lumânările și candelele sunt strict interzise în spitale. "Îi rugăm pe aparţinători, pe cei care le trimit pachete, să ţină cont de reguli şi să nu le pună în bagaj brichete, chibrituri, ţigări, candele, lumânări sau alte obiecte inflamabile", a transmis Crina Kibedi, purtător de cuvânt SCJU Constanţa, citată de digi24.ro. 

Comenteaza