Chirii de Cluj la început de an. Cât cer proprietarii în funcție de zonă

Chirii de Cluj la început de an. Cât cer proprietarii în funcție de zonă
| Foto: Visit Cluj

Nici nu a început bine anul că deja mii de români și-au căutat apartamente de închiriat, iar în Cluj-Napoca, prețul pentru această categorie este considerat în mod tradiţional cel mai scump din ţară.

Noul an a început deja cu o serie de măsuri care îi vizează direct pe toţi cei care îşi scot locuinţele la închiriere. Interesul rămâne însă crescut pe acest segment al pieţei rezidenţiale. Doar în primele două săptămâni din 2024, aproximativ 19.000 de potenţiali chiriaşi şi-au căutat un apartament în România, conform unui comunicat de presă al Imobiliare.ro, citat de bursa.ro.

Cluj-Napoca şi Bucureşti, cele mai scumpe chirii din țară la început de 2024

Conform sursei citate, Cluj-Napoca este considerat în mod tradiţional cel mai scump din ţară, a început să piardă teren în faţa Capitalei încă de anul trecut. La începutul lui 2024, cele două ocupă împreună primul loc în clasamentul naţional al celor mai scumpe oraşe pentru chiriaşi. Un apartament cu 2 camere poate fi închiriat, în medie, cu suma de 500 euro/lună.

Preţurile solicitate diferă însă semnificativ de la un cartier la altul, dar şi în funcţie de dotările şi de facilităţile proprietăţii. Zonele cu cele mai scumpe chirii din ţară se află în Bucureşti, la o diferenţă considerabilă de cea mai scumpă zonă din Cluj-Napoca. Astfel, în Aviatorilor - Kiseleff şi Primăverii un apartament se închiriază, în medie, cu 1.250 euro/lună. În Cluj-Napoca, în schimb, Andrei Mureşanu este cartierul unde întâlnim cele mai mari preţuri. În acest caz, chiria ajunge, în medie, la 700 euro/lună.

La polul opus se află zona Costin Georgian - Lucreţiu Pătrăşcanu din Capitală unde proprietarii solicită o chirie medie de doar 350 euro/lună pentru un apartament, respectiv zona Someşeni din Cluj-Napoca unde chiria ajunge la 440 euro/lună.

Chirii de Cluj la început de an. Cât cer proprietarii în funcție de zonă

Sursa: imobiliare.ro

„Chiriile vor continua să atragă atenţia şi în 2024. Numărul relativ mic de livrări de apartamente noi, reducerea achiziţiilor pentru investiţie, cererea mare şi oferta limitată sunt cele mai importante aspecte care pot genera noi creşteri de preţ pe acest segment. În plus, regulile privind impozitarea veniturilor din chirii se schimbă din 2024. Reintroducerea cotei forfetare de cheltuieli, de 20% din venitul brut, eliminarea ţinerii evidenţei în sistemul real pentru unii dintre proprietari, respectiv reţinerea la sursă a impozitului în cazul în care chiriaşul este o persoană juridică sunt câteva dintre aspectele de avut în vedere anul acesta", a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Sursa citată amintește faptul că proprietarii nu pot închiria din ianuarie locuinţele situate în clădiri încadrate în clasa de risc seismic I, cunoscute şi ca imobile cu bulină roşie. Măsura se aplică inclusiv în cazul contractelor aflate în desfăşurare, chiriaşii fiind nevoiţi să-şi găsească o nouă locuinţă până în februarie.

Comenteaza