Boema îşi redeschide porţile. Pentru arhitectură şi jazz

Boema îşi redeschide porţile. Pentru arhitectură şi jazz
Proprietatea monument istoric de pe strada Iuliu Maniu, scoasă la vânzare, devine gazdă pentru cultură: în primăvară se vor organiza aici evenimente culturale.

Boema rămâne pe piaţă, în căutare de cumpărător, cu un preţ afişat de 900.000 de euro. În perioada "de tranziţie" proprietatea se va transforma în spaţiu de evenimente, susţin reprezentanţii proprietarului. Printre acestea se numără manifestările din cadrul ediţiei din 2013 a Zilelor Arhitecturii.

"Organizăm câteva evenimente acolo în primăvară: Zilele Arhitecturii, expoziţii foto, concerte culturale, jazz. Am propus această utilizare cu gândul de a învia puţin această proprietate, de a o readuce în circuitul cultural", a explicat Ramona Cuc, director de vânzări al Remax/Grup de Lux, agenţia prin care Boema este tranzacţionată. Pentru a se putea organiza evenimente vor fi necesare investiţii în amenajare. "Cu sprijinul si implicarea studenţilor de la Facultatea de Arhitectură şi Urbanism (FAU), prin Asociaţia Studenţilor Arhitecţi (AStA), s-a gândit un proiect complex care va necesita o curăţenie generală, apoi o amenajare temporară a curţii interioare şi reactivarea unei scene în vederea desfăşurării unor miniconcerte şi expoziţii. În interior se va amenaja un traseu unde studenţii de la Arhitectură şi cei de la Arte şi Design au gândit expunerea unor lucrări de artă. Studenţii de la Peisagistică se vor implica cu propuneri pentru amenajarea curţii", a detaliat Cuc. Organizaţia FAPTE se va ocupa de festivalul Photo Romania, care va avea loc în mai, iar în incintă se vor desfăşura concerte. Spaţiul se va închiria acestor organizaţii pe o perioadă limitată de timp.


Proprietatea, clasificată ca monument istoric, cu grădina de vară şi imobilul de patru niveluri, este scoasă în continuare la vânzare. În 2011 aceasta a cumpărată, dar noul proprietar a lansat-o din nou pe piaţă. Când a fost oficial scoasă la vânzare, în urmă cu trei ani, preţul de pornire oficial anunţat era de 1,7 milioane de euro. Acum, Boema costă 900.000 de euro. Celebra clădire istorică din centrul Clujului, construită acum 180 de ani, este amplasată pe str. I. Maniu. Accesul se face pe o poartă, cu trecere printr-un gang spre curtea interioară, care are 800 mp. Terenul este de 1.330 mp, iar clădirea e amplasată la frontul străzii, fiind structurată pe patru niveluri: pivniţă, parter, etaj şi pod. „Deşi este o clădire istorică, starea ei tehnică nu prezintă o degradare majoră, neexistând igrasie sau infiltraţii de apă în zidărie şi nici fisuri sau surpări. Suprafaţa desfăşurată însumând şi pivniţa şi podul este de 2.000 mp, existând posibilitatea de reorientare spre diferite funcţiuni viitoare", susţin reprezentanţii vânzătorului.

În toamna anului trecut, au apărut intenţii pentru utilizarea spaţiului, odată cu iniţierea unui atelier în care au fost implicaţi studenţii de la FAU şi de la Universitatea de Artă şi Design. Scopul proiectului a fost de a promova Boema, propunându-se ca în primăvară, cu ocazia Zilelor Arhitecturii, curtea să fie deschisă publicului şi să găzduiască evenimente artistice şi culturale. „Asumând limitările situaţiei post-criză propunem instaurarea unui regim de interimat. În aşteptarea soluţiilor definitive de salvare şi de reapropiere a corpurilor abandonate, instigăm la utilizări intermediare, la ocupanţe (i)legale, la invazii artistice şi guerillă culturală. Ruinată, arhitectura îşi păstrează totuşi funcţia esenţială de a tăia, de a delimita şi a conţine spaţii. Tranziţia este combătută cu temporar şi tranzitoriu: spaţiile sale trebuie reintroduse în constiinţa utilizatorilor şi în harta mentală a oraşului", explicau organizatorii atelierului. Coordonatorii evenimentului au fost Radu Morar (sculptură), echipa atelierMASS (arhitectură), Angela Kallo (instalaţie şi performance), Septimiu Jugreştean (sculptură).

Nefuncţională de 13 ani

Grădina de vară a funcţionat timp de 50 de ani în curtea fostului palat al contesei Bethlen. Aceasta avea verdeaţă, separeuri, mese în comun, orchestră şi ring de dans, iar la poartă aşteptau trăsuri, iar apoi taxiuri. În afara orchestrei permanente susţineau aici concerte cântăreţi locali sau veniţi din alte părţi. În anul 2000, municipalitatea a emis un ordin de evacuare pentru proprietarul de atunci, societatea Arta Culinară, care nu şi-a mai plătit datoriile către primărie. În timpul comunismului, la Boema au cântat trupe emblematice ale rockului clujean ca Semnal M, Cromatic sau Rodion GA.

Modelul Conti

Un alt imobil monument istoric aflat în paragină de câţiva ani a fost folosit pentru o serie de evenimente, de la petreceri şi concerte la acţiuni caritabile, expoziţii sau târguri. Fostul hotel New York - Continental din centrul oraşului a fost scos pe piaţă prin Expert Insolvenţă, lichidatorul judiciar al societăţii care îl deţine, Ardeleana Alba-Iulia. Aici au avut loc târguri, expoziţii ori evenimente în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Din cauza stării de degradare a imobilului şi a lipsei de intervenţii de restaurare, organizatorii au avut de întâmpinat dificultăţi tehnice la Târgul de Crăciun din 2012, care şi-a închis porţile prematur.

 

Etichete
Comenteaza