Azi e ultima zi în când românii pot împrumuta statul. Câți bani a strâns Fidelis

Azi e ultima zi în când românii pot împrumuta statul. Câți bani a strâns Fidelis
| Foto: activenews.ro

Luni se încheie subscrierea pentru titlurile de stat Fidelis, ediţia aprilie 2023, cea pentru care Ministerul Finanţelor plăteşte un cupon de 5,8% pentru o tranşă în euro şi o dobândă în lei mai mare pentru donatorii de sânge faţă de tranşa clasică accesibilă investi­torilor tradiţionali.
 

Astfel, cel mai probabil, lichiditatea de la Bursa de la Bucureşti se va întoarce în media acestei perioade dat fiind faptul că în ultimele zile aceasta a fost destul de scăzută în contextul în care mulţi investitori şi-au îndreptat economiile spre Fidelis şi mai puţin spre acţiuni. Însă în mare parte au fost intrări noi de bani, spun brokerii, potrivit ZF citat de Mediafax.

De când a început subscrierea pentru Fidelis, adică din 27 martie, şi până la închiderea de vineri, 7 aprilie, micii investitori au alocat 515 mil. şi 353 mil. euro, adică un total de echivalentul a 2,3 mld. lei.

Obligaţiunile vor intra la tranzacţionare pe 18 aprilie. La BVB preţul acestora va fluctua în funcţie de raportul dintre cerere şi ofertă şi în funcţie de condiţiile din economie, în special inflaţia.

Pentru finele acestui an, BNR prognozează o inflaţie de 7% (±2%), care urmează să ajungă la 4,2% în trimestrul al patrulea din 2024.

Vineri, la ora 16.30, subscrierile totale în ultima ofertă Fidelis se ridicau la 441 milioane de euro. Valoarea nominală a unui titlu de stat Fidelis este de 100 de lei pentru emisiunea în lei şi 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei (cu excepţia tranşei donatorilor de sânge), respectiv 1.000 de euro.

Comenteaza