Austriecii domină piaţa construcţiilor în România

Austriecii domină piaţa construcţiilor în România
Activitatea de construcţii se îndreaptă cu paşi repezi către o criză similară celei din 2011-2013 dacă băncile vor continua să limiteze accesul la credite, avertizează un studiu naţional privind situaţia din acest sector.

Efectele vor fi resimţite la nivel general în economie pentru că sectorul construcţiilor angrenează multe afaceri conexe. 3.146 de societăţi care activează în construcţii au fost declarate inactive în primele şase luni, cu 996 peste perioada similară a anului precedent, arată datele companiei de consultanţă KeysFin. Numărul companiilor a scăzut cu 3.800, de la 35.208 în 2015 la 31.334. 
 
„Datele sunt relevante privind situaţia din sector, mai ales în domeniul rezidenţial, unde mare parte dintre şantiere au intrat în conservare, pe fondul blocajului finanţării. Legea dării în plată şi dificultăţile înregistrate de programul Prima Casă au făcut ca băncile să îşi revizuiască politicile de acordare a creditelor. Rezultatele s-au văzut în nivelul tot mai scăzut de contractare a locuinţelor noi”, spun analiştii.
 
Numărul autorizaţiilor de construcţii a scăzut semnificativ faţă de anii trecuţi. Dacă în 2014, la nivelul lunii iulie erau înregistrate 26.038, iar în 2015 erau raportate 26.393, în acest an numărul lor a scăzut la 25.665. În aceste condiţii, firmele au fost nevoite să reducă activitatea, inclusiv personalul. S-a ajuns ca numărul mediu al angajaţilor să coboare la 156.257, faţă de 163.306 în 2015.

Supravieţuire prin Prima Casă şi clădiri de birouri

Faţă de 2011, forţa de muncă din domeniu a scăzut cu 34.291 de angajaţi. În  cel mai bun an din ultimii şase, 2015, deşi afacerile companiilor de construcţii au atins cel mai bun nivel, de 34,8 miliarde de lei (faţă de 31,1 miliarde în 2010), rezultatul net a scăzut semnificativ, de la 3,49 miliarde (2010) la 216,5 milioane (2015) 
 
„Privind pe ansamblu datele din ultimii şase ani, s-a mizat în primul rând pe preţ, dovadă fiind scăderea semnificativă a profitabilităţii companiilor. Multe dintre firmele care au lucrat, în principal, pentru Prima Casă, n-au mai făcut faţă provocărilor şi au fost nevoite să îşi închidă porţile. Situaţia a fost similară şi în sectorul construcţiilor nerezidenţiale. 
 
În absenţa unor investiţii majore în infrastructură, accesibile în prezent doar unui număr extrem de redus de firme, acest segment al pieţei supravieţuieşte, în principal, din dezvoltarea de clădiri de birouri, prea puţin profitabile într-o economie în care, dincolo de datele macroeconomice, extinderea afacerilor reprezintă o adevărată provocare”,
au explicat economiştii de la KeysFin. 
 
Strabag cumpără tot ce se poate din Est

Potrivit studiului, Strabag, Bog'Art şi Astaldi se află pe primele trei poziţii în top 10 firme de construcţii din România. Strabag este principalul actor din piaţă, cu afaceri duble faţă de principalii săi concurenţi, 1 miliard de lei în 2015. Bog'Art, Astaldi şi Erbasu urmează cu afaceri în jurul a 400 milioane, topul fiind completat de o altă firmă a Strabag, AG Austria Sucursala Bucureşti, CON-A, Coral şi Iasicon.

Concernul de construcţii austriac Strabag a preluat în 2007, cu 5,2 milioane de euro, Antrepriza de Reparaţii şi Lucrări Cluj, care a avut anul trecut afaceri de 208 milioane de lei, aproape de Top 10, cu un profit de 13 milioane de lei. Strabag controlează acum 98,6% din ARL, restul fiind deţinut de Ministerul Transporturilor.

Cea mai profitabilă firmă de construcţii din ţară 2015 a fost Coral SRL, cu 45,2 milioane de lei la afaceri de 239,3 milioane, urmată de Construcţii Erbaşu SA (27,4 milioane). Afacerile primilor 10 jucători din piaţa construcţiilor au fost, anul trecut, de 3,8 miliarde de lei, arată datele KeysFin. 

Statul sabotează afacerile constructorilor

„Investiţiile fluctuante ale statului, dublate de incertitudinea din piaţa creditelor imobiliare din ultima perioadă determină un mediu de business instabil, în care certitudinea este un cuvânt necunoscut, iar programarea multianuală este încă la stadiul aspiraţional. Avem, din păcate, o creştere economică bazată pe consum şi prea puţin pe dezvoltare de produse, proiecte, acţiuni pe termen mediu şi lung. 
 
În absenţa unor investiţii cu plus valoare, cu dezvoltare pe orizontală, afaceri care să angreneze business-uri conexe, această creştere economică riscă să se topească precum un bulgăre de zăpadă. Construcţiile rămân, astfel, cel mai semnificativ indicator privind evoluţia pe baze sănătoase a României, iar acesta se află, încă, într-o zonă fluctuantă, fără perspective reale pozitive”,
relevă analiştii.
 
Informaţiile sunt culese din barometrul privind starea business-ului românesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare privind societăţile comerciale şi persoanele fizice active din România.

Top constructori România
(cifră afaceri, 2015)

 
1. Strabag SRL............1,05 mld. lei
2. Bog’Art...................0,47 mld. lei
3. Astaldi....................0,41 mld. lei
4. Erbaşu....................0,40 mld. lei
5. Strabag AG.............0,27 mld. lei
6. CON-A....................0,52 mld. lei
7. Coral......................0,23 mld. lei
8. Iasicon...................0,23 mld. lei
9. Grădinariu SRL.........0,23 mld. lei
10. Aktor.....................0,21 mld. lei
 
Sursa: KeysFin

Comenteaza