Analiză: Cluj–Napoca rămâne cea mai mare piaţă rezidenţială regională din România

Analiză: Cluj–Napoca rămâne cea mai mare piaţă rezidenţială regională din România

Sectorul rezidenţial din România va înregistra în 2019 cele mai bune rezultate din istoria sa modernă, fiind caracterizat de tranzacţii constante, livrări record şi preţuri în uşoară creştere, potrivit unui raport publicat de către compania de consultanţă imobiliară SVN Romania.

Sectorul rezidenţial din România va înregistra în 2019 cele mai bune rezultate din istoria sa modernă, atât în Bucureşti cât şi în celelalte pieţe regionale majore din România, fiind caracterizat de tranzacţii constante, livrări record şi preţuri în uşoară creştere, potrivit raportului de piaţă "Residential Market Genome - Toamna 2019" publicat de către compania de consultanţă imobiliară SVN Romania.

”Datele SVN Romania arată că până la 14.000 de locuinţe noi ar putea fi în acest an în Bucureşti şi împrejurimi, în funcţie de respectarea graficelor de construcţie din partea dezvoltatorilor dar şi de rapiditatea cu care vor fi întocmite procesele de recepţie a lucrărilor”, se arată în comunicat.

Numărul de tranzacţii încheiate se prefigurează a fi la un nivel similar cu cel înregistrat anul anterior – asta în ciuda unui început de an tumultos, atât din punct de vedere al evenimentelor din sfera socialo-politică cât şi din punct de vedere al informaţiilor contradictorii privind evoluţia pieţei rezidenţiale.

"Astfel, deşi primele luni din 2019 au adus scăderi anuale de peste 16%, numărul de tranzacţii a revenit pe creştere începând cu luna iulie, scăderea anuală încetinind astfel la 3,5% în luna octombrie”, se mai arată în comunicat, conform news.ro. În tot acest context, preţurile de tranzacţionare şi-au continuat tendinţa de creştere, în ultimele 12 luni înregistrându-se o majorare de aproximativ cinci procente.

Revenirea numărului de tranzacţii s-a produs într-un context general de diversificare şi majorare a ofertei pe palierele superioare ale pieţei rezidenţiale, 2019 fiind de altfel primul an în care segmentul middle market a deţinut ponderea majoritară pe piaţa rezidenţială din Bucureşti.

Cluj - Napoca rămâne cea mai mare piaţă rezidenţială regională din România, cu aproximativ 7.000 de locuinţe livrate în oraş şi împrejurimi. Preţurile şi-au continuat tendinţa de majorare şi în 2019 iar gradul de absorbţie pe durata construcţiei s-a menţinut la un nivel foarte ridicat, de peste 90%.

Cluj - Napoca este de altfel o piaţă rezidenţială atipică, aproximativ 80% dintre tranzacţiile încheiate de către persoanele fizice fiind realizate din resurse proprii, potrivit companiei.

SVN Romania este una dintre cele mai mari companii de consultanţă imobiliară active în România, având operaţional şi un birou regional în Cluj - Napoca.

 

Comenteaza