Agențiile de turism se închid pe capete. 400 au pus lacăt în doi ani

Agențiile de turism se închid pe capete. 400 au pus lacăt în doi ani
Agențiile de turism din România au mari dificultăți financiare | Foto: Edu News
Agențiile de turism se închid pe capete. 400 au pus lacăt în doi ani
Agențiile de turism se închid pe capete. 400 au pus lacăt în doi ani

Peste 400 de agenţii de turism și turoperatori şi-au închis porţile în 2016 și 2017, iar cazul recent al Terra Tourism este un prim semnal de alarmă pentru acest an, arată o analiză KeysFin. Care rămân cele mai profitabile firme din domeniu?

,,Cele mai multe companii care și-au închis porțile prezentau o vulnerabilitate financiară ridicată. În cele mai multe cazuri, planurile de business nu au ținut cont de realitățile pieței, de dinamica încasărilor și de obligațiile de plată, astfel că, supraestimându-și business-ul, mulți au intrat în blocaj financiar.

Sezonalitatea joacă un rol semnificativ în dinamica financiară a agențiilor. Cum multe dintre ele nu beneficiază de resursele financiare care să le permită să reziste provocărilor economice (creditare fiind încă la un nivel extrem de redus în acest sector), cele mai multe reușesc cu greu să reziste concurenței acerbe făcute de marii jucători din piață.

La nivel de ansamblu, turismul românesc este pe un trend pozitiv. Profitabilitatea sectorului este estimată să ajungă în acest an la peste 200 milioane de lei, un nivel dublu față de acum şapte ani” explică analiștii de la KeysFin.

Unele dintre cheltuieli au evoluat semnificativ, cum sunt cele cu personalul, care au crescut cu 50% în ultimii cinci ani, însa această majorare s-a reflectat pozitiv în rezultatul net: acesta a avansat de la 21,3 milioane lei în 2012 la 163,2 milioane, valoarea estimată pentru 2017.

Păgubiți până la capăt. Statul nu te apără

În urma falimentelor din ultimii ani, Asociația Națională a Agențiilor de Turism a inițiat un proiect de act normativ prin care propunea înființarea unui fond naţional de garantare a pachetelor de servicii turistice. Acesta ar fi urmat să acopere sumele necesare pentru despăgubirea turiştilor dacă agențiile de la care au contractat servicii ajung în imposibilitatea de a-şi onora serviciile în urma insolvenței sau a falimentului.

Iniţiativa nu s-a concretizat, după cum nu s-a transpus în legislaţia naţională nici directiva europeană 2302/2015, ce garantează pachetele de servicii turistice achiziţionate de persoanele fizice, obligatorie din 1 iulie în toate statele UE.

Raportul din 2018 al acestei organizații plasează România pe locul 66 în lume ca valoare a contribuției directe absolute a turismului la PIB (3 miliarde de dolari), la mare distanță față de media Uniunii Europene (23,8 miliarde) sau media globală (21,5 miliarde). Privind însă acest indicator ca pondere în PIB (1,4%), diferențele se atenuează semnificativ atingând aproape jumătate din media Uniunii Europene (3,9%).

Creșterea reală estimată pentru 2018 a contribuției directe a turismului la PIB este de 4,6%, perspectivele pe termen lung (2018-2028) sunt mai puțin optimiste, creșterea medie anuală prognozată pentru acest indicator fiind doar de 2,1%, plasând România pe locul 178 în lume. În acest sens, sunt necesare măsuri de susținere și de continuare a investițiilor în acest sector.

Top profit agenții (2017)

  • Charter Broker            6,3 mil. lei

  • Business Travel           5,6 mil. lei

  • Happy Tour                  5,6 mil. lei

  • Touring EuropaBus    4,8 mil. lei

  • Prestige Tours             4,5 mil. lei

  • Travel Time                  4,3 mil. lei

  • Christian Tour             3,5 mil. lei

  • Creative Eye                3,2 mil. lei

  • Paralela 45                  2,7 mil. lei

  • Masiro Travel              2,2 mil. lei

Sursa: KeysFin

Trei mari falimente

Terra Tourism a întrerupt la final de iunie orice comunicare cu clienții și cu furnizorii și i-a trimis la asigurător să își recupereze banii dați pe vacanțe, printr-un e-mail. Pe relația Cluj, Terra comercializa pachete turistice cu avionul în Grecia, zona Adelianos Kampos, din insula Creta. 500-600 de persoane au cumpărat anul trecut pachete/sejururi de la Terra, consemnează site-ul insolvențelor Supervizor. Genius și Mareea au procedat într-un mod asemănător în ultimii ani. La Genius, paguba suferită de 147 de cumpărători de vacanţe s-a ridicat la 136.000 de euro.

Comenteaza