Nokia închide centrul de cercetare din Cluj VIDEO

Nokia închide centrul de cercetare din Cluj VIDEO
Centrul de cercetare-dezvoltare de la Cluj al Nokia va fi închis în acest an, în cadrul unui plan de restructurare care vizează mii de concedieri pe plan mondial.

"Ca parte a procesului de aliniere la strategia Nokia, se estimează că anunţul privind reducerea forţei de muncă va avea impact asupra sitului de Cercetare şi Dezvoltare aflat în cadrul Olympia Business Center din Cluj. Nokia estimează că până la sfârşitul trimestrului al treilea 2011, proiectele curente desfăşurate în această locaţie vor fi diminuate complet", arată reprezentanţii Nokia într-o informare remisă în urmă cu puţine minute. Un număr de 120 de angajaţi ai Nokia din Cluj vor fi concediaţi. În ce priveşte fabrica de telefoane mobile de la Jucu, aceasta nu va fi afectată de restructurări.

Angajaţii care vor fi concediaţi rămân pe ştatele de plată ale producătorului de telefoane mobile până la sfârşitul acestui an.

Strategia de restructurare a fost anunţată astăzi şi era speculată încă din urmă cu două săptămâni. Măsurile urmăresc reducerea cu un miliard de euro a cheltuielilor operaţionale ale diviziei Servicii şi Dispozitive a Nokia, pentru întregul an 2013 faţă de anul 2010, anunţată săptămâna trecută. "Intenţionăm să oferim celor care riscă să îşi piarda locurile de muncă o serie de opţiuni, de la angajare individuală şi sprijin pentru reconversie profesională, la investiţii pentru promovarea inovaţiei şi colaborări cu parteneri locali pentru a genera noi oportunităţi", au declarat reprezentanţii Nokia.

Divizia care a fost închisă astăzi a fost înfiinţată de clujeanul Valentin Deac, promovat recent în funcţie la reprezentanţa din Berlin a Nokia. De atunci şi până acum, divizia de cercetare-dezvoltare a Nokia de la Cluj a fost condusă de Tiberiu Vălean. Acesta din urmă nu a putut fi contactat deocamdată.

Deac spune însă că nu poate face niciun fel de comentariu. "Nu sunt abilitat să ofer informaţii din partea companiei", a spus el pentru ziuadecj.ro. Acesta declarase în urmă cu doar o jumătate de an că Nokia vrea să dezvolte divizia de cercetare-dezvoltare de la Cluj.

"Am început colaborări cu universităţile, atât cu Babeş-Bolyai cât şi cu Universitate Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN). Vrem să aducem partea de cercetare aici, să ne implicăm mult mai mult în această latură. Nu mai este vorba de internship-uri, de stagii de practică pentru studenţi, ci de cercetare în adevăratul sens al cuvantului", a spus Valentin Deac în octombrie.

Deac a fost şeful diviziei de cercetare-dezvoltare a Nokia în România, după ce producătorul de telefoane mobile a cumpărat, în februarie 2006, compania clujeană Intellisync. Atunci, compania a fost transformată în Nokia Enterprise Solutions România.

Decizia Nokia de a închide centrul de cercetare-dezvoltare de la Cluj vine după ce gigantul din industria asigurărilor, ING, a decis de asemenea să închidă toate operaţiunile centrului regional pe care îl deschisese în urmă cu doar şase luni în Cluj. Vezi detalii

 

Comenteaza