La mulți ani, Opera Națională Română din Cluj! 100 de ani de excelență

La mulți ani,  Opera Națională Română din Cluj!  100 de ani de excelență

18 septembrie 1919. O peniță apăsată semna înființarea Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, prin decizia Consiliul Dirigent al Regatului României. S-a scris istorie, s-a creat artă și s-au atins suflete în toți cei 100 de ani ce au urmat.

Vizite ghidate la Operă

La 100 de ani de la înființarea Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, instituția de cultură își deschide larg ușile pentru toți cei fascinați de povestea din spatele spectacolelor, invitându-i să descopere labirinturile impozantei clădiri care păstrează taine centenare și aduce bucurie la fiecare dezvăluire a cortinei. Tururile ghidate vor avea loc între orele 15:00 și 20:00, din oră în oră. Intrarea este liberă și se va face pe baza înscrierii prealabile aici: https://forms.gle/3VRBxhUssGcvTeo68

Expoziția fotografică Opera 100! 

Vernisată joi, 19 septembrie, ora 14:30, expoziția este prezentată în aer liber în cadrul structurii Tunelul timpului, concepută cu inspirație și semnificație de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei – partener al proiectului, în centrul cetății clujene, pe zona pietonală a Bd. Eroilor (lângă Monumentul Memorandiștilor). Expoziția propune o călătorie fascinantă în istoria teatrului liric clujean și este primul eveniment de acest fel dintr-o serie menită să marcheze acest moment special.

"Vom reflecta cele mai reprezentantive momente ale parcursului său artistic – de la spectacolul inaugural ce i-a deschis ușilor la 25 mai 1920 în calitate de primă instituție lirică înființată în țara noastră, și până la cele mai recente producții, printre figuri istorice proeminente, artiști de renume internațional și spectacole legendare", transmite conducerea instituției.

Istoria Operei Române din Cluj 

Opera Națională Română din Cluj și-a deschis porțile la 18 septembrie 1919, simultan cu Teatrul Național și Conservatorul de Muzică. În perioada 13 - 14 mai 1920 au fost puse pe scenă două concerte simfonice conduse de dirijorul ceh Oskar Nedbal, inaugurarea oficială fiind însă în 25 mai 1920, cu opera "Aida" de Verdi.

Dificultățile inerente deschiderii unei astfel de instituții lirico-dramatice, cea mai veche din România, au fost depășite datorită mai multor personalități culturale de renume, cum ar fi tenorul Constantin Pavel, primul director al instituției, dirijorul italian Egisto Tango, compozitorul Tiberiu Brediceanu, baritonul Dimitrie Popovici-Bayreuth.

După Dictatul de la Viena, din 1940, Teatrul și Opera se mută la Timișoara, revenind la Cluj în 1945. În existența sa, Opera Română din Cluj a prezentat peste 200 titluri de operă, operete și balete.

Între personalitățile care au activitat aici se numără Lya Hubic, Dinu Bădescu, David Ohanesian, Octav Enigărescu, Ion Dacian, Tomel Spătaru, Emil Marinescu, Mihail Nasta, Ionel Tudoran, Petre Ștefănescu-Goangă, Stella Simonetti, Ana Rozsa-Vasiliu, Vasile Rabega, Elena Roman, Lya Pop, Nicu Apostolescu, Mimi Nestorescu, Niculina Mirea (soprană, fostă profesoară la Conservatorul din Cluj), precum și dirijorii Anatol Chisadji, Antonin Ciolan, Constantin Bugeanu, Ionel Perlea, Jean Bobescu, Egizio Massini, Anton Ronai.

În anii '70, perioadă în care director a fost reputata soprană Lucia Stănescu, colectivul Operei avea o valoare de necontestat, ca dovadă turneele europene din acea epocă. Dintre artiștii cu distincții și recunoaștere europeană și mondială s-au numărat Emil Gherman (tenor), Corneliu Fânățeanu, Eugen Fânățeanu, Jean Hvorov, Constantin Zaharia (tenor), Ion Buzea (tenor), Ion Piso (tenor), Ioachim Pura (prim-balerin, fost director la teatre de operă și balet din Republica Federală Germania), Elena Penescu-Liciu (prim-balerină), Larisa Șorban (prim-balerină și soția reputatului istoric Raoul Șorban).

Clădirea Operei este un monument istoric, aflată în atenția UNESCO. A fost construită la începutul sec. XX de către compania vieneză Fellner & Helmer, specializată în realizarea de clădiri de operă. Sala de reprezentații are o capacitate de 928 de locuri. În prezent instituția este condusă de baritonul Florin Estefan, director general.

Comenteaza