O mare doamnă a scenei artistice s-a stins din viață. A regizat multe spectacole la Opera Națională din Cluj-Napoca

O mare doamnă a scenei artistice s-a stins din viață. A regizat multe spectacole la Opera Națională din Cluj-Napoca
| Foto: mediaflux.ro

Una dintre cele mai cunoscute și apreciate coregrafe din România, Adina Cezar s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani.

Coregrafa Adina Cezar a murit duminică, 17 martie 2024, la vârsta de 82 de ani. Anunţul a fost făcut de fiica artistei, Yvonne Toader (Cezar), într-o postare pe o rețea de socializare.

"Astăzi, draga mea mamă, Adina Cezar, a plecat în lumea îngerilor. A plecat în pace, înconjurată de cei dragi. Trupul său va fi aşezat la Biserica Sf. Stelian-Lucaci, iar serviciul funerar de înmormântare va fi unul privat, la Cimitirul Mănăstirii Cernica. Mulţumim tuturor celor care ne-au susţinut cu gândurile lor în această perioadă dificilă", a scris Yvonne Toader (Cezar), conform Agerpres.

Adina Cezar s-a născut la 22 mai 1941, în Călimăneşti, judeţul Vâlcea.

Absolventă a Liceului de Coregrafie din Bucureşti în 1957, şi-a început activitatea artistică la Opera Română din Bucureşti în acelaşi an, conform biografiei publicate pe www.cimec.ro. A participat în spectacole şi turnee de anvergură ale teatrului dar şi singură, un eveniment notabil fiind cooptarea sa în echipa care a prezentat în premieră mondială adaptarea coregrafică a piesei ''Ciocanul fără stăpân''/ ''Marteau Sans Maitre'' de Pierre Boulez, în 1965, la Festivalul Champs-Elysees, din Franţa.

În 1970, a luat parte la cursurile Şcolii de vară a Academiei de Dans din Koln, Germania. A beneficiat de burse din partea guvernului francez - "Schola Cantorum" din Paris (1969-1970) - şi din partea Consiliului Britanic - "Rambert Ballet" (1990).

Ca pedagog şi-a început activitatea la Liceul de Coregrafie din Bucureşti în 1967.

Din 1985 a realizat coregrafia şi regia mai multor spectacole la Opera Română, Teatrul de Dans Clasic şi Contemporan "Oleg Danovski" din Constanţa, Opera Română din Cluj-Napoca, Teatrul de Revistă din Bucureşti, Teatrul de Revistă din Constanţa şi la Casino Victoria.

În 1988, a fost invitată să predea dans modern şi coregrafie la Cursurile internaţionale de vară de la Bari, în Italia.

Între 1992 şi 1994 a fost lector universitar la Academia de Teatru şi Film din Bucureşti. De asemenea, Adina Cezar a lucrat îndeaproape cu regizorii Liviu Ciulei, Cătălina Buzoianu, Cornel Todea, Silviu Purcărete, Iulian Mihu.

Pentru meritele sale în impunerea unui nou stil interpretativ în coregrafia românească, Adina Cezar a primit Premiul Uniunii de Teatru şi Muzică (1982). A mai fost recompensată cu Premiul I şi Premiul Criticii la Festivalul Muzicii Rock din Dresda (Germania, 1984); Premiul I pentru coregrafie şi antrenament tehnic al dansatorilor la Concursul Liceelor de Coregrafie din România (1985); Marele Premiu la prima ediţie a Festivalului Internaţional de Dans Contemporan de la Iaşi (1992) şi Premiul UNICEF la a doua ediţie a aceluiaşi festival (1993), Premiul Criticilor Muzicali pentru spectacolul "Viaţa, o călătorie", Premiul ziarului "Cronica Română" (1995).

De-a lungul carierei sale de profesor de balet clasic şi dans modern, al Liceului de Coregrafie din Bucureşti, a format generaţii de profesionişti precum: Vava Ştefănescu, Răzvan Mazilu, Mihai Mihalcea, Liliana Iorgulescu etc., potrivit datelor biografice publicate de Opera Naţională Bucureşti. Din anul 2014, a fost profesor asociat la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti.

Comenteaza