Opera Națională din Cluj-Napoca, la zi de sărbătoare. A împlinit 103 ani

Opera Națională din Cluj-Napoca, la zi de sărbătoare. A împlinit 103 ani
| Foto: Facebook.com/OperaCluj

Pe 18 septembrie 2022 se sărbătorește 103 ani de la înființarea Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, prima instituție lirică din țară.

„18 septembrie 1919, ziua în care s-a scris istorie Un eveniment ce trezește emoții și bucură de un veac sufletele spectatorilor prin artă și frumos. Instituția noastră îmbracă azi ținuta aniversară, vă mulțumim pentru că sunteți alături de noi”, au transmis reprezentanții Operei din Cluj-Napoca.

Scurt Istoric

Potrivit site-ului oficial, Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, prima instituţie lirică a ţării și una dintre cele mai emblematice din Europa, a luat fiinţă la 18 septembrie 1919, odată cu Teatrul Naţional clujean şi Conservatorul de Muzică. Sub conducerea unor personalităţi artistice de renume, precum tenorul Constantin Pavel, dirijorul italian Egisto Tango, compozitorul Tiberiu Brediceanu, baritonul de faimă mondială Dimitrie Popovici-Bayreuth, au fost depășite în decurs de câteva luni dificultăţile legate de alcătuirea efectivă a unui ansamblu de operă. Primele reprezentații au constat în două concerte simfonice la datele de 13 şi 14 mai 1920, sub conducerea dirijorului ceh Oskar Nebdal.
 
Spectacolul inaugural al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca a avut loc la 25 mai 1920, cu grandioasa operă AIDA de Giuseppe Verdi, interpretată în limba română, sub conducerea dirijorului Alfred Novak, în regia artistică semnată de primul director al instituţiei – Constantin Pavel, cel care a fost şi primul interpret al rolului Radames.

Este impresionantă activitatea noii Opere chiar din primele două stagiuni, 1919-1920 şi 1920-1921, totalizând 99 de reprezentaţii cu operele Aida de Verdi, Faust de Gounod, Madama Butterfly de Puccini, Luceafărul de N. Bretan, Cavalleria Rusticana de Mascagni, Tannhäuser de Wagner și 15 concerte simfonice susţinute de Orchestra Operei Naţionale din Cluj, după cum menţionează afişele păstrate în arhiva Operei.

Comenteaza