Cluj-Napoca, 21 decembrie 1989. Ce-ţi aminteşti de la Revoluţie după 34 de ani

Cluj-Napoca, 21 decembrie 1989. Ce-ţi aminteşti de la Revoluţie după 34 de ani
| Foto: | Foto: Captura video YouTube - Trailer: „Mărturii fotografice de la Revoluție. Cluj-Napoca, Decembrie 1989”

Românii au scăpat după Revoluţia din 1989 de dictatorul Nicolae Ceauşescu şi, aşa cum au crezut ei la acea vreme, de comunism, de opresiune, de nedreptate, etc. Ce-ţi aminteşti de la Revoluţie la 34 de ani de la evenimentele de la Cluj-Napoca?

Revoluția Română din 1989 la Cluj-Napoca a constat într-o serie de manifestații începând cu cea a muncitorilor care se întorceau acasă după schimbul de tură din fabricile orașului. Douăzeci și șapte de persoane au fost ucise de forțele armate. Paisprezece au fost uciși în Piața Unirii, nouă la fabrica de bere, trei la Hotelul Astoria și unul în Piața Mărăști. Dintre victime, șapte au fost maghiari.

La începutul după-amiezii de 21 decembrie 1989, mai mulți muncitori din fabrici s-au îndreptat în grupuri spre centrul orașului. Ei au protestat în patru locuri: Piața Unirii, Hotelul Astoria, Piața Mărăști și fabrica de bere Ursus.

În Piața Unirii, în fața librăriei universitare și a hotelului Continental, era deja (în jurul orei 15.00) o prezență militară puternică, formată în principal din tineri recruți conduși de căpitanul Carp Dando. Mulțimea a strigat lozinci anticomuniste și anti-Ceaușescu.

Văzându-i pe soldați, actorul Călin Nemeș, cu geaca deschisă la piept, a strigat la soldați să îl împuște în piept. Potrivit unor surse militare, un grup de câțiva bărbați (printre care și Călin Nemeș) l-a atacat pe Carp Dando. În timpul încăierării, pistolul căpitanului s-a descărcat, rănindu-l pe Călin Nemeș. Soldații au deschis apoi focul la comandă. Mai multe persoane au căzut la pământ, printre care și Călin Nemeș, care a supraviețuit rănilor.

Faptul că militarii erau prezenți pe străzile învecinate înainte ca demonstranții să ajungă la fiecare dintre aceste locuri indică un grad ridicat de organizare. În fiecare dintre aceste locații, militarilor li s-au alăturat membri ai Securității, care au tras și ei focuri de armă, informează Wikipedia.  

Comenteaza