47 de ani de la cutremurul din 1977. Au murit peste 1.500 de oameni, iar peste 11.000 au fost răniţi

47 de ani de la cutremurul din 1977. Au murit peste 1.500 de oameni, iar peste 11.000 au fost răniţi
| Foto: https://www.infoactual.ro/

Luni, 4 martie 2024, se împlinesc 46 de ani de la cel mai mare dezastru natural care a zguduit ţara noastră: cutremurul din 1977. Seismul a secerat peste 1500 de vieţi omeneşti. Au fost şi peste 11.000 de răniţi.

Seismul, cu magnitudinea de 7,4, s-a produs la ora 21:22 şi a durat doar 55 de secunde, însă, în mai puţin de un minut, a făcut mii de victime. Datele oficiale arată că în urma cutremurului şi-au pierdut viaţa 1.578 de persoane, majoritatea în Bucureşti, iar alte 11.321 au fost rănite, în principal din cauza prăbuşirii clădirilor.

Mulți oameni au intrat în panică, majoritatea ieșind în stradă. Iată mărturia soldatului Mircea Nemigean din București:

„Eram santinelă pe acoperișul unui important obiectiv militar; adică, deasupra etajului șapte. Noaptea era destul de luminoasă și de văzut, puteam vedea până departe. Numai că odată parcă n-am mai simțit acoperișul sub picioare. M-am apucat însă bine de ceva și cu ochii numai primprejur, să văd ce se întâmplă. Dar nu-mi puteam crede ochilor.

Cât vedeam cu ochii, toate blocurile se clătinau. Și toate clădirile se înclinau de-o parte și de cealaltă ca și copacii pe furtună. Prima undă a fost pe verticală. Câteva fracțiuni de secundă a părut să înceteze, dar apoi a reînceput pe orizontală.

Cerul a crăpat brusc, de parcă stătea să se frângă în două. Am auzit detunături îndepărtate, apoi un zgomot înfundat, care parcă venea de peste tot; se auzea tot mai tare. Apoi a venit un vânt puternic, de era să mă azvârle jos. S-a dus, dar apoi s-a și întors înapoi, de data asta cu miros greu de ars.

Și p-ormă s-au stins toate luminile... pe cer era un uriaș arc de foc, ca și cum s-a produs un scurtcircuit în tot orașul... Și atunci am zis: «Gata, cred că-i gata orașul!»”, a mărturisit soldatul Mircea Nemigean, citat de Wikipedia

Nicolae Ceaușescu s-a întors a doua zi după cutremur din turneul pe care îl făcea în Africa și a dat ordin ca orașul să fie curățat în cel mult o lună. Bilanţul groazei de acum 45 de ani arată în Bucureşti nu s-au găsit suficiente flori pentru victimele cutremurului. 

Comenteaza